Родина з Рівного втратила право користування квартирою, яку брала в іпотеку

Фото ілюстративне

Родину з Рівного визнали такою, що втратила право на користування квартирою, яку брали у кредит. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається, родина не лише не виконала боргові зобов'язання за іпотекою, але й прописала у спірній квартирі свою дитину. 

Як відомо, місцевий суд відмовив АТ "Сенс Банк", яке звернулось до суду з позовом до родини рівнян про визнання їх такими, що втратили право користування майном. Суд мотивував рішення тим, що іпотекодержатель не вказав у позовній заяві іншого постійного жилого приміщення, яке повинно надаватися відповідачам одночасно з їх виселенням.

А позбавлення малолітньої дитини права користування житлом може відбуватися лише при наявності попереднього дозволу органу опіки та піклування. 

Позивач оскаржив судове рішення до Рівненського апеляційного суду, вказавши в апеляційній скарзі на те, що не заявляв вимоги про виселення, а просив визнати осіб такими, що втратили право користування житлом у зв’язку з втратою права власності. 

Було встановлено, що позивач є власником спірної квартири в Рівному. Відповідачі на вимогу власника добровільно квартиру не звільняють, чим чинять перешкоди позивачеві у користуванні і розпорядженні квартирою, яка була предметом іпотеки.

7-річна дитина зареєстрована у квартирі після укладення договору іпотеки, а банк не надавав своєї згоди на реєстрацію неповнолітньої особи.

Тож Рівненський апеляційний суд прийшов до переконання про те, що наявність осіб, зареєстрованих у спірній квартирі, порушує його права як власника вказаного майна.

Відтак колегія суддів задоволила позов банку та скасувала рішення суду попередньої інстанції. 

Відомо. родина ще у 2008 році оформила кредит у банку на 15 тис доларів, за умовами якого їм передали в іпотеку квартиру. 

Читайте також