Розстріляла свою сім`ю: викладачці-вбивці з Рівного скасували суворий нагляд

У Рівненському апеляційному суді сьогодні розглянули апеляційну скаргу щодо рішення про примусове лікування громадянки Ірини Ігнатюк. Нагадаємо, у 2020 році жінка застрелила свого чоловіка та намагалася вбити доньку.

Це резонансне вбивство сталося 5 вересня у Білій Криниці в приватному будинку подружжя. Жінка вистрілила у голову своєму чоловікові - від поранень він помер. Після цього жінка здійснила не менше двох пострілів з того ж пістолету та не менше двох пострілів з гладкоствольного револьверу в свою 13-річну доньку.

За фактом злочину було проведено ряд експертиз і рішенням суду жінку було визнано неосудною. Її направили до психіатричного закладу для примусового лікування під суворим наглядом.

Батьки загиблого чоловіка не згідні із рішенням суду та прагнуть, щоб Ірину Ігнатюк визнали осудною та призначили покарання за умисне вбивство та нанесення тілесних ушкоджень. Захисники родини подали відповідну скаргу до апеляційного суду.

Фото із попереднього засідання суду

Матір загиблого чоловіка Леся Павлівна розповіла журналістам, що не вірить у неосудність Ірини Ігнатюк. Жінка каже, що вбивство було свідомим та навмисним.

"Вбили мого сина. Йому було 46 років без 4 днів. Чого і як - я не знаю. У п'ятницю я розмовляла з Іриною по телефону, ми нормально спілкувалися. Ніяких ознак, що вона заговорюється чи щось інше - не було. Я її знала упродовж 15 років. Ніяких відхилень я в неї ніколи не помічала. Я 50 років пропрацювала у медицині, а в ній нічого такого не помічала", - каже матір покійного.

Із підсудною вони не спілкувалися з моменту вбивства. Більше того, жінка наразі втратила контакт і з внучкою, яка перебуває під опікою батьків Ірини. Леся Павлівна каже, що спочатку дівчинка кілька разів приїжджала до неї, а тепер не піднімає слухавку.

Скаргу до суду подали також захисники Ірини Ігнатюк з проханням замінити суворий режим утримання у медзакладі на звичайний. 

Ірина Ігнатюк

Згідно рішення суду, апеляцію родини загиблого чоловіка було відхилено. Крім того, суд задовільнив скаргу Ірини Ігнатюк та змінив режим утримання у психіатричній лікарні на звичайний. Даний режим передбачає лікування у медичному закладі упродовж певного періоду. 

Одним із аргументів захисників стало те, що при суворому режимі жінка може втратити контакт із донькою.

"На нашу думку, якщо дитина має бажання з нею спілкуватися, то і в суворому, і в звичайному режимі контакт можна підтримувати. Це не є переконливою обставиною, щоб призначати звичайний режим при тому, яке суспільно небезпечне діяння завдала людина іншій людині", - зазначає адвокатка Вікторія Волошина.

Матір загиблого чоловіка розчарована висновком суду та переконує, що вони налаштовані йти до кінця і будуть оскаржувати дане рішення у касаційному порядку.

"Ми будемо оскаржувати це рішення у касаційному порядку. Ми будемо йти до кінця. Я втратила все. Мені нема що більше втрачати", - коментує Леся Павлівна.

Апеляційну скаргу розглядала колегія суддів - головуюча суддя Тетяна Збитковська, суддя Надія Ковальчук та суддя Сергій Хилевич.

Читайте також