Сарненська лікарня отримала два реанімобілі від польських партнерів

Підприємці Марина та Роман Місанець з перших днів війни займаються волонтерством. Якщо спочатку допомагали переважно продуктами харчування, одягом, засобами особистої гігієни, то зараз волонтерські масштаби зросли - вони доставили з-за кордону два реанімобілі. Про це повідомили на ФБ-сторінці лікарні.

- Як тільки почалась війна, ми звернулися до польських партнерів - фундації “Mam serce”, - розповідає Марина. - Ця організація займається благодійністю, а в нас спочатку була потреба майже в усьому - ліки, кровоспинні, речі та засоби гігієни для переселенців і людей з інвалідністю, транспортні засоби. Поляки одразу ж підтримали.

Доставляли гуманітарну допомогу з Варшави у склад-магазин “MARKOS”. власними силами, а тоді розподіляли між усіма, хто звертався до волонтерів. Не лише в межах Сарненського району, а й по області та Україні.

- Пізніше в мене виникла ідея привезти автомобіль для потреб тероборони та “швидку”, - додає Роман. - Фундація ж запропонувала передати два реанімобілі. Зі своєї сторони поляки оформили всі необхідні документи для перетину кордону. Нам залишилось вирішити певні бюрократичні моменти тут, на місці.

Головний лікар Сарненської ЦРЛ Олександр Нестеренко каже, що в медзакладі наразі є два реанімобілі, проте передані поляками точно знадобляться.

- Вони нам потрібні для транспортування важких хворих в інші заклади області й України. Наприклад, є важкі хворі по кардіології, неврології чи з політравмами, які потребують екстреного транспортування в спеціалізовані заклади Рівного або Києва. Такий автомобіль потрібен для життєзабезпечення пацієнта, якого супроводжує анестезіолог, - зазначає Олександр Леонтійович.

Реанімобілі мають типову комплектацію. У них є апарат штучної вентиляції легень, дефібрилятори, монітори спостереження стану пацієнтів на період транспортування.

На запитання, чи не потрібніші зараз ці реанімобілі в гарячих точках України, і волонтери, і медики відповідають: у кожного авто - своє призначення.

- Там також гуманітарна допомога є і не слаба. Кожен автомобіль має своє призначення. Одні - для евакуації з поля бою, інші - для транспортування пацієнта, потерпілого чи пораненого в більш глибокі структури. Так-от це автомобілі другого типу. Вони великі, яскраві - подивіться на цю жовту пташку. Вона на полі бою не згодиться. Там повинен бути навчений персонал. Тож переваг у реанімобілів жодних не буде, - каже головний лікар.

У Сарненську лікарню також передали операційний стіл і лампу, медичне ліжко з матрацом, приліжковий столик, два інвалідні візки та чотири ходунки.

Читайте також