Що можна їсти при атеросклерозі судин?

Атеросклероз - це патологія, за якої внутрішні стінки артерій обростають холестериновими бляшками. Цей процес протікає поступово і до якогось моменту може залишатися непоміченим. Але коли просвіт артерії звужується настільки, що перешкоджає нормальному кровотоку, органи та тканини не отримують достатньо крові. Це може стати причиною розвитку інших патологій, спричиняти погіршення загального самопочуття.

Тому дуже важливо своєчасно і комплексно лікувати атеросклероз судин. На інтенсивність утворення холестеринових бляшок безпосередньо впливає раціон. Лікувальна дієта за атеросклерозу спрямована на нормалізацію обмінних процесів в організмі, збалансоване надходження поживних речовин, необхідних для нормального функціонування всіх органів і систем. 

Основні принципи харчування за атеросклерозу

Лікарі-дієтологи рекомендують дотримуватися таких принципів:

  1. Включати в щоденний раціон не менше 20 різних продуктів харчування.
  2. Споживати на день не менше 30-40 грамів білка у вигляді м'яса, молочних продуктів, риби.
  3. Знизити калорійність їжі для контролю або зниження ваги тіла.
  4. Зменшити частоту споживання продуктів, що стимулюють нервову систему.
  5. Відмовитись від цукру, випічки, солодощів.

Дуже важливо контролювати об'єм споживаної на день їжі та не допускати переїдання. Краще приймати їжу потроху 4-5 разів на день, ніж занадто щільно наїдатися за 1-2 рази. Фахівці також рекомендують щотижня проводити розвантажувальні дні, під час яких раціон складається з легкозасвоюваних продуктів із низьким вмістом жиру.

Як готувати їжу для дієти в разі атеросклерозу

У цьому випадку достатньо дотримуватися основних принципів здорового харчування:

  1. Продукти краще готувати на пару або відварювати, замість обсмажування. Під час обсмажування їжа вбирає велику кількість олії, а її надлишок у раціоні сприяє відкладенню холестерину. 
  2. Слід правильно поєднувати продукти. Наприклад, м'ясо краще засвоюється разом з овочами, а в поєднанні з картоплею спричиняє бродіння в шлунку та проблеми з травленням. 
  3. Замість свіжого молока краще вживати кисломолочні продукти, тому що вони засвоюються краще і сприяють відновленню здорової мікрофлори кишківника. 
  4. Замінити цукор медом або натуральними підсолоджувачами на фруктозі. 

Щоб правильно скласти раціон при атеросклерозі, слід звернутися до фахівців-дієтологів. Найкращого результату дає змогу домогтися індивідуально складений режим харчування, який враховує особливості вашого організму і ступінь розвитку захворювання.

Читайте також