Що таке метод Кенгуру і як він рятує життя: поради батькам

Метод кенгуру – це ефективний та доступний спосіб виходити передчасно народжених немовлят, який не потребує ні спеціального обладнання, ні наявності електрики. Він допоміг та продовжує допомагати вижити багатьом дітям, які народилися раніше терміну або мали дуже низьку вагу.

Повідомляє UNICEF Ukraine.

Суть методу дуже проста: дитина постійно, в ідеалі 24/7, перебуває на тілі матері або іншого дорослого. Для цього малюка в підгузку, шапочці й шкарпетках викладають вертикально між грудей мами, живіт до тіла мами, голову немовля повертають на бік, забезпечуючи контакт шкіри дитини зі шкірою матері. Немовля фіксують бандажем чи тканиною, яка підтримує його на тілі матері. Частину часу немовля може носити на собі тато. Це допоможе йому встановити емоційний зв'язок з дитиною.

Це положення на мамі дуже схоже на внутріутробний період життя малечі, тому допомагає їй відчувати себе захищеною та нормально розвиватися. Завдяки методу кенгуру діти краще додають у вазі, швидше ростуть, у них краще розвивається головний мозок і всі внутрішні органи, вони менше хворіють на сепсис, пневмонію, ентероколіт.

ЮНІСЕФ спільно з «Національний рух в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України» підготували відеокурс про грудне вигодовування. Зокрема тут є і відеоінструкція, як зручно прикласти дитину до себе, щоб забезпечити їй контакт «шкіра до шкіри» впродовж усього дня.

 

Читайте також