Що зробити, щоб ранок став по-справжньому добрим: 7 правильних кроків

Фото з відкритих джерел

Для ментального (психічного) здоров'я важливі найпростіші та найдоступніші звички. Вони формують наш буденний спосіб життя, тому важливо так почати день, щоб отримати задоволення самому і не забути про близьких. Адже ці люди пов'язані з нами не лише кровними та чуттєвими узами, вони – частина нашого життєвого простору. Отже, як перетворити свій ранок на свій головний ресурс? 7 кроків, що зробить весь день комфортним.

Правильний настрій з вечора

Завершуючи день, багато хто планує «завтра». Якісь справи примушують «зіщулюватися» від їхньої необхідності. Розмова із начальством, спілкування з «токсичним» клієнтом, родичем чи колегою – все це деморалізує. Добре, що є справи, які, навпаки, надихають. Так чи інакше, момент пробудження найчастіше залишається осторонь. Про нього думають як про неминучий процес, після якого почнеться все найважливіше, але це не так.
З вечора задайте собі установку прокинутися вранці в моменті «тут і зараз» і побажати самому собі «Доброго ранку!». Спочатку це буде незвично і ніби вимучено, але згодом можна помітити, скільки в цьому маленькому ритуалі сили та енергії. Можна сказати, що усвідомлений момент пробудження - маленька медитація, що концентрує в собі максимальну увагу до свого стану та тіла. А ще, це момент любові до себе – не пропускайте його.

Вибір часу для пробудження

Виберіть ранній час, коли зможете прокинутися, в діапазоні з 5 до 7 ранку. Це найкращий годинник для пробудження. Вони узгоджуються з біологічними ритмами та дозволяють встигнути зробити всі ранкові справи без дикого поспіху – у комфортному темпі. Важливо дотримуватися режиму «сон-неспання», коли лягаєте спати і прокидаєтеся одночасно. Численні реакції, що відбуваються в організмі на фізіологічному та біохімічному рівні, працюють без збоїв за таких оптимальних умов. Що, своєю чергою, формує здоровий психоемоційний стан. Режим дня зберігає спокій, підкріплений почуттям безпеки та стабільності. Можна сказати, що щасливий ранок починається з вечірніх настанов уже завершеного напередодні дня.

Не стриб-скок, а міні-медитація

Після пробудження не схоплюйтеся з ліжка відразу. Дайте собі 3-5 хв. на маленьку медитацію: відчуйте ноги, руки, груди, живіт, голову. Буде чудово, якщо розітріть стопи кулаками з натиском, але без болю; розітріть долоні, солодко потягніться, і тільки після цього встанете з ліжка. Такі невеликі моменти турботи про себе несуть ще один позитивний ефект: вони зміцнюють впевненість у собі та своїх силах. Адже якщо ви уважні до свого самопочуття та приділяєте йому увагу, ви приходите до усвідомлення власної цінності. Це прямий шлях до високої здорової самооцінки. І якщо ви любите цитати, то одна – від письменника Макса Фрая: «Кожне пробудження – це повернення до життя».

Гігієна та акуратність – запорука ментального здоров'я

Вранці, безсумнівно, важливо зробити всі гігієнічні процедури: змити залишки сну теплою або прохолодною водою і після цього обов'язково застелити постіль і роздерти штори. Це особливий момент! Він дисциплінує, допомагає свідомості швидше перейти на режим неспання. Така проста звичка наводити лад у побутовому просторі дає потужний ефект – порядок приходить у всі сфери життя.

Бадьорість розуму – доступними засобами

Під час ранкового чищення зубів тримайте щітку в лівій руці, якщо ви – правша та у правій – якщо шульга. Ця незвична дія підбадьорить мозок і змусить його активно аналізувати, що відбувається. Завдяки такій звичці посилюється увага, викликана незвичайними відчуттями, і задіюється права півкуля (для правшів) і лівої (для шульг).

Є думка, що ліва півкуля, що домінує у правшів, відповідає за рахунок, читання, мовлення та за здатність аналізувати предмети та явища, наприклад, складати логічні ланцюжки. Права півкуля оперує більше образами, ніж знаками. Хоча зараз класичні погляди на роботу мозку змінюються, провести таку розминку – не зайве. Чищення зубів, в даному випадку, є простою ранковою зарядкою для мозку. Її можна продовжити і далі, наприклад, митися, заплющивши очі чи час від часу змінювати послідовність етапів водних процедур.
Ефект новизни змушує формувати нові нейронні зв'язки, покращуючи пам'ять та когнітивні здібності людини.

Не скасовуйте ранкову гімнастику

Ранкова гімнастика не дарма була введена як обов'язковий атрибут бадьорого ранку. Фітнес-тренери рекомендують розпочинати вправи з голови: розітріть вуха, пропрацюйте шию. Далі зробіть кілька вправ для плечей, рук, талії, стегон, не завантажуючи ноги. Так ви розбудите своє тіло та наповните його енергією.

Сніданок – центр ранку

Не бажано пропускати сніданок. Згідно з багатьма дослідженнями, він важливий для травлення та ментального здоров'я. Сніданок служить підкріплюючим та заспокійливим фактором. Він підсвідомо вселяє впевненість, знижує нервозність та дратівливість. Ранковий прийом їжі багато в чому впливає весь день. Помічено, що сита людина менш метушлива і більш сконцентрована на процесі роботи.

Крім того, сніданок разом – частина інтимного життя. "Ті, хто снідають разом, зазвичай і сплять разом", - писав Джон Голсуорсі, англійський прозаїк і драматург. Це свого роду знак довіри та близькості, не лише фізичної, а й емоційної.
 

Читайте також