"Треба готуватись до поїздок тролейбусами", - Фурлет про брак пального для маршруток

У Рівному, як і в інших куточках країни, спостерігається дефіцит палива. Це спричинено, зокрема, зупинкою Кременчуцького нафтопереробного заводу, розбомбленими нафтобазами тощо. Брак пального відчули не лише водії, котрі їздять приватним транспортом, але й перевізники.

Так, у рівненських перевізників вичерпуються резерви, тож випускати на маршрути всі автобуси — немає можливості. Про це мешканців міста попередили ще на вихідних.

Журналісти “Рівне Медіа” розпитали у керівника міського управління транспорту Івана Фурлета про сьогоднішню ситуацію із перевезеннями у місті, а також — до чого готуватись мешканцям, котрі користуються маршрутками.

Іван Фурлет. Фото з відкритих джерел.Так, за словами Івана Фурлета, сьогодні на рейси виїхали до 160-ти одиниць транспорту:

“Вийшли майже всі, які могли вийти, той випуск, як і раніше. Але чи це буде стабільно впродовж тижня — ніхто спрогнозувати наразі не може. Оскільки є дефіцит палива і чи буде можливість заправитись автобусам, чи не буде такої можливості — ніхто не може гарантувати. Станом на сьогодні більшість з попереднього випуску — до 160-ти одиниць вийшли. Але знову ж таки — це ще на резервах, які залишились з минулого тижня”.

Проблема із пальним є в перевізників на всіх маршрутах. Тож спрогнозувати, скільки одиниць буде виїжджати впродовж дня чи до кінця тижня — ніхто не може.

“У свою чергу тролейбуси працюють у сталому режимі і треба готуватись до того, що тролейбуси будуть ключовим перевізником у місті”, — каже Фурлет.

Особливо гостро брак маршруток рівняни відчувають у вечірній час. Та вирішення цієї проблеми поки що немає:

“Всі помітили, що у вечірній час графіки не виконуються. Рейс, на якому 10-15 пасажирів, їде останнім. Це вже в збиток перевізник їздить. При такій ціні і неможливості заправитись вирішення проблеми з перевезеннями ввечері — наразі немає, - додає керівник управління транспорту. - Швидше за все, на піковий час будуть виїжджати, якщо якось буде перекриватись, а у всі інші години буде важко”.

В Україні прогнозують і подальше зростання ціни на паливо. Не виключено, що це потягне за собою і здорожчання вартості проїзду у громадському транспорті. Нині ж за разову поїздку маршруткою треба заплатити 8 гривень, а тролейбусом — 6.

“Мова про це велася ще у довоєнні часи. Формально такі підстави були, але оскільки тоді карантин і економічна ситуація не дозволяла, то не підвищувалась вартість. Проте зараз, я думаю, будь-хто з громадян бачить як мінімум ціну палива, інші ціни, то очевидно, що такий сценарій може бути. Але питання зараз у фізичному доступі до цього пального. Очевидно — рано чи пізно здорожчання буде, якщо не буде знижена ціна палива. Але оскільки вона зараз підвищується на 10-20%, то очевидно, що здорожчання потенційно можливе. Але коли і як — ніхто поки не може сказати — війна і складна ситуація абсолютно у всіх: як у громадян по заробітних платах і прибутках, так і в бюджеті. Тому треба готуватись до поїздок тролейбусами”, - пояснив Іван Фурлет.

Він додав, що нині перевізники їздять на закриття базових потребзарплату водію і паливо. Ніхто навіть не говорить про кошти для капітальних робіт, резервування, ремонтів. Навіть зважаючи на те, що багато людей нині не мають роботи, охочих стати водіями маршруток у Рівному не додалось. Ця проблема лишається актуальною, як і раніше.

До слова, сьогодні голова Рівненської ОВА Віталій Коваль повідомив, що прогнозують, що протягом 7 днів питання дефіциту пального на АЗС вирішиться. Він додав, що наразі забезпечили пальним підприємства критичної інфраструктури, які відповідають за життєдіяльність області (медична, енергетична, комунальна сфери та інші), а також військових, національну поліцію тощо.

Читайте також