У підвалі Маріуполя померла 91-річна Ванда Об`єдкова, яка пережила Голокост

В одному з підвалів Маріуполя померла 91-річна Ванда Об'єдкова. Вона була колишньою ув'язненою нацистського концтабору в Біркенау. 

Про це повідомляють в музеї Аушвіц-Біркенау. 

– У віці 10 років Ванда Семенівна Об’єдкова пережила німецьку окупацію, ховаючись у підвалі у Маріуполі. Через 81 рік вона померла у підвалі – у тому самому місті, ховаючись від російських військ, — йдеться у повідомленні.

Хвора та виснежена бабуся в останнії дні свого життя не могла навіть підвестися. Вона померла 4 квітня через жахливу війну 21-го століття, що охопила її рідне місто. 

– Мама не заслуговувала такої смерті, – крізь сльози каже дочка Об’єдкової, Лариса, через кілька годин після того, як разом із сім’єю прибула у безпечне місце.

Жінка безпорадно спостерігала, як згасає життя ї матері. Після смерті Лариса разом зі своїм чоловіком, ризикуючи життям, поховали Об’єдкову у громадському парку, який знаходиться енш ніж за кілометр від Азовського моря. 

Ванда Об’єдкова народилася у Маріуполі 8 грудня 1930 року. Їй було 10 років у жовтні 1941 року, коли нацисти увійшли до Маріуполя та розпочали облаву на євреїв. Коли есесівці прийшли до будинку сім’ї та забрали матір Ванди, Марію (Міндель), дівчинці вдалося уникнути арешту, сховавшись у підвалі.

Ванда Об’єдкова одружилася в 1954 році, коли Маріуполь був відомий під радянською назвою Жданов, і провела в місті все своє життя. В останні роки вона жила із Ларисою.

На початку березня, коли почались обстріли та бомбардування, родина перебралася до підвалу сусіднього магазину з теплопостачання.Лариса проводила весь час, доглядаючи за нерухомою матір'ю. 

Щоразу, коли падали бомби, за словами доньки Об'єдкової, вся будівля тряслася, а її мама постійно говорила, що не пам’ятає нічого подібного під час Другої світової війни.

За матеріалами fakty.com.ua

 

Читайте також