У потяг лише з COVID-сертифікатом: Укрзалізниця роз`яснила нові правила перевезень

Із 21 жовтня провідники на міжрегіональних напрямках почнуть перевіряти у пасажирів наявність сертифікату про щеплення, або негативного тесту на коронавірусу. Про це на брифінгу розповів керівик пасажирського напрямку УЗ Олександр Перцовський. 

Обмеження стартуватимуть 21 жовтня. Тобто всі пасажири, які мають квитки на цю дату і далі, мають дотримуватись нових правил. Ці обмеження поширюються на далеке залізничне сполучення. Всі пасажири, які подорожують на приміському сполученні, вони продовжують рухатись у звичайному форматі. При цьому потрібно дотримуватись маскогово режиму. 

При посадці кожен провідник перевіряє квиток та паспорт, до цього додаться перевірка відповідного документа з того переліку, які зазначені у Постанові Уряду. Тобто поруч із паспортом у пасажирів перевірятимуть наявність або сертифікати щодо щеплення (для "жовтої зони достатньо, якщо є відмітка про отримання однієї дози, у "червоній" зоні - потрібно мати повний курс вакцинації. Якщо сертифікату про вакцинацію немає (він може бути у паперовому чи електронному вигляді), то достатньо мати підтвердження проходження або ПЛР-тесту, або антиген-тесту. він має бути дійсний протягом 72 годин до початку подорожі, - додав Перцовський. 

За його словами, для зручності пасажирів на вокзалах планують розгорнути лабораторії з екпрес-тестування. Також він додав, що УЗ звернеться до МВС стосовно контролю нових карантинних правил. 

Перцовський наголосив, що пасажири, які придбали квитки до 21 жовтня, зможуть отримати першу дозу вакцини, пройти тест, або ж повернути квитки та отримати компенсацію. 

Також зазначив, що обмеження не стосується дітей до 18 років. А у разі протипоказань, можна отримати негативний ПЛР-тест чи швидкий тест на антиген. Пасажирів, які не матимуть COVID-сертифіката. або не тесту, можуть не допустити до потягу. 

Нагадаємо, Кабмін ввів нові правила пасажирських перевезень на міжрегіональному сполученні. Зокрема у пасажирів вимагатимуть підтвердження проходження вакцинації, або негативний тест на коронавірус. 

Читайте також