У Рівному медики вперше провели складну операцію на серці 77-річного пацієнта

Ілюстративне фото

У Рівному в КНП «Центральна міська лікарня» вперше провели протезування аортального клапану біологічним протезом та імплантацію епікардіального електроду для постійної стимуляції.

Про це повідомили на сторінці медзакладу.

Рівнянин 77 років прооперований командою лікарів Відділення інтервенційної радіології та реперфузійної терапії КНП «Центральна міська лікарня» РМР спільно із Тарасом Доманським з Інституту Шалімова.

У пацієнта було діагностовано критичний аортальний стеноз та дисфункцію синусового вузла, що і стало причиною імплантації електроду, оскільки наступним етапом лікування пацієнта буде імплантація кардіостимулятора.

Серед захворювань аортального клапана виділяють вроджені (найчастіше зустрічається двостулковий аортальний клапан) та набуті, що виникають в результаті різних запальних захворювань чи вікових змін.

У лікарні пояснюють:

Аортальний стеноз - це вада серця, яка проявляється деформацією та звуженням стулок клапана, розташованого між аортою та лівим шлуночком. В результаті захворювання стулки клапана товщають та втрачають свою еластичність - клапан перестає відкриватися достатньою мірою та не може повністю зімкнуться. Стеноз перешкоджає вільному току крові з лівого шлуночка до висхідної дуги аорти. Певний час лівий шлуночок компенсує патологію, та пацієнт не помічає розвитку стенозу.

Пізніше скорочувальна здатність шлуночка слабшає, і відбувається перевантаження лівого передсердя, підвищується тиск в малому колі кровообігу (між серцем та легенями), розвивається легенева гіпертензія та може статися зупинка серця.

Стеноз аортального клапана є одною з найпоширеніших вад серця. За статистикою, до захворювання більш схильні люди похилого віку, особливо чоловіки.

Читайте також