У Рівному може суттєво подорожчати проїзд у маршрутках: орієнтовна ціна і причини

Невдовзі у Рівному може зрости вартість разової поїздки у громадському транспорті. Перевізники вже подають в управління транспорту відповідні розрахунки. У першу чергу, здорожчання пов’язане з браком палива для маршруток і його захмарними цінами.

Про це журналістам “Рівне Медіа” розповів керівник профільного управління Іван Фурлет.

Іван Фурлет. Фото з відкритих джерел.

Точну суму, до якої можуть підняти вартість проїзду, він не назвав. Можна зробити припущення, що вона становитиме орієнтовно 12-14 гривень. Нинішня - 8 гривень у маршрутці та 6 - у тролейбусі.

“Попередньо: паливо зросло практично вдвічі, інші витрати теж, тож очікується, підняття вартості трішки менше, аніж вдвічі. Принаймні — по розрахунках. Але варто пам'ятати, що зараз ми знаходимось у кризовому моменті. Уряд обіцяє, що за найближчий період — тиждень-два це питання має врегулюватись, тому поки що застосовуємо заходи щодо мінімізації випуску і витрат, щоб не збільшувати. Збільшення вартості проїзду очевидно небажано ніким, але в критичній ситуації таке рішення може бути прийнятим”, - сказав Фурлет.

Тож стара ціна на проїзд у Рівному точно буде ще тиждень-два. Тоді, якщо кризова ситуація не вирішиться, платити доведеться більше.

Варто пам'ятати, що тариф у 8 гривень за разову поїздку встановлювали при ціні на паливо у 26 грн за літр. Нині на АЗС, котрі для перевізників виділила ОДА, маршрутки заправляють по 63 грн за літр.

У той же час рівняни помітили, що значно менше маршруток виходить на рейси. Це підтвердив і керівник транспортного управління.

“Виїжджає менше десь вдвічі. Орієнтовно 100-120 маршруток. Плюс не виконують всі рейси. Виконують переважно у піковий період. Звісно, крім деяких маршрутів, де впродовж дня сталий пасажиропотік. Також місто щоденно курсує 66 тролейбусів. Ми ще й до комендантської години продовжили їх рух”, - сказав Іван Фурлет.

Разом із маршрутками в Рівному може зрости і вартість проїзду в тролейбусах.

“Тролейбуси — скоріше за все — так. Треба розуміти, що собівартість ще до війни одної поїздки пасажира у тролейбусі була на рівні 14 гривень. Тобто, половина вартості компенсовується з міського бюджету. Зараз спроможність міського бюджету перекривати вартість у 6 гривень, невелика. Наразі і закупівля деталей значно зросла, і зарплати. Але зараз докладаємо зусиль для ефективної роботи при наявних ресурсах, щоб втримати нинішню ціну на маршрутки і тролейбуси якомога довше”, - додав керівник управління транспорту.

До слова, по області низка перевізників вже підняла вартість проїзду на мінімум 10 гривень.

Читайте також