У Рівному презентували котли на щепі, які забезпечать містянам гарячу воду увесь рік

У Рівному презентували проект переведення котелень міста на альтернативні відновлювані джерела енергії для керівництва та депутатів міської ради, членів Ради Реформ Рівного та ГО «Екоклуб». Усі бажаючі мали змогу поставити запитання керівництву компанії, інженерам та екологам й отримали вичерпні відповіді.

Переведення котлів на альтернативні відновлювальні джерела енергії дозволить підвищити енергетичну безпеку в місті, цілорічно подавати рівнянам гарячу воду, а після повного втілення всього інвестиційного проекту - досягнути зниження тарифів. Для того, щоб реалізувати ідею, потрібно встановити у котельнях міста твердопаливні котли, що працюватимуть на біопаливі – дерев’яній щепі. Наразі в Рівному вже у трьох котельнях готове до запуску нове обладнання, а саме на вулицях Герцена, 5-А, Соборній, 225-К та Чорновола, 74-В.

Метою проекту, окрім надання гарячого водопостачання в літній період, є забезпечення споживачів тепловою енергією в перехідний період, зменшення непродуктивних витрат тепла, економія паливно-енергетичних ресурсів, водних ресурсів та електроенергії.

Як розповіла головний інженер проекту Олена Фіран, у даному котлі неможливе спалювання торфу та дров, не кажучи вже про сміття:

«Проектом передбачено було встановлення сучасного твердопаливного котла вітчизняного виробника. У таких котлах встановлено систему очистки. Спеціальний циклон має 87% очистки, що призводить до зменшення забруднюючих речовин, твердих у тому числі, до 38,6 мг/м3 при тому, що норматив становить 150 мг/м3. Це в рази менше, аніж за нормативами. До того ж, котел був замовлений і розроблений тільки на щепу. Фракція палива, що подається в топку котла, не повинна перевищувати фракцію 15/35/80 мм, що повністю унеможливлює спалювання в даному котлі відходів, сміття побутового та будівельного, і навіть торфу та дров».

 На фото - головний інженер проекту Олена Фіран

Наразі такими котлами користуються на Волині, в Кам’янці-Подільському, Вінниці, Славуті, Житомирі, Чернігові. Виробник обладнання - Коростенський завод теплотехнічного обладнання є лідером ринку та має необхідні сертифікати, дозволи, характеристики для переходу котелень на тверде біопаливо:

Крім того, в «Рівнетеплоенерго» планують оптимізувати кілька котелень та обладнання (підвищення вартості газу та тарифів на опалення призвело до значного скорочення обсягів споживання енергоресурсів споживачами, що у свою чергу призвело до розбалансування системи теплопостачання міста та роботи теплового обладнання в занижених режимах зі зниженням ККД), замінити і реконструювати насоси, встановити частотні перетворювачі, сучасні пальники з автоматикою, нові газові котли та КГУ (котельня на Карнаухова) для оптимізації навантажень. До того, серед планів і будівництво централізованих складів дерев’яної щепи (Макарова, Кн. Володимира).

«З наших першочергових планів, які ми вже виконали – котельня у Клевані, вона з грудня працювала, на сьогодні ця котельня не споживає природній газ, вона повністю на біомасі працює. Ми почали з того, що зробити найпростіше. Наразі змонтували котельню на Герцена, однак, наткнулися на нерозуміння. Також розпочали роботи по Чорновола, для котелень на Соборній та Березовського вже оплатили котли, вони ще у виробника, а ми чекаємо чи буде у нас дозвіл взагалі на проведення цих робіт. У котельнях на Макарова та Будівельників вже почали проектувати. Ми вже почали виконувати нашу інвестиційну програму. З огляду на те, що ми розпочали роботи взимку, працівникам «Рівнетеплоенерго» дуже вдячний, адже буде складно працювати в таких умовах. Маємо ще великий проект по реконструкції ТЕЦ на вулиці Князя Володимира, ми зараз почали проектні роботи. Цей проект дійсно дасть найбільшу економію газу і може давати безперебійно гарячу воду», - розповів засновник групи компаній «Укртепло», інвестор Іван Надєїн.

На фото - інвестор Іван Надєїн (справа) та директор "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський (зліва)

Однак, запуск інноваційних котлів відтерміновують через відсутність дозволу на передачу частини приміщень, де планують встановити ці котли, в суборенду ТОВ «Рівнетеплосервіс» - дочірньому підприємству «Рівнетеплоенерго», яке і займається генерацією теплової енергії на біопаливі. На сесії Рівненської міської ради 14 березня повинні були розглянути це питання, однак, його перенесли на третє пленарне засідання сесії, яке відбудеться вже цього четверга – 25 квітня.

На пленарному засіданні сесії Рівненської міської ради активісти та депутати почали суперечки через можливе забруднення повітря. З цього приводу директор «Рівннетеплоенерго» Олександр Корчинський пояснив, що екологія під загрозою не опиниться в жодному разі, адже все діятиме в межах чинних нормативів та дозволів:

«Те, що ми хочемо робити із твердопаливними котлами – це енергетична безпека та незалежність, в тому числі і нашої держави від інших країн. Коли ми виконаємо всю програму, це дасть можливість зменшити навантаження на населення в плані зниження тарифів. Як керівник, я обіцяю, що з точки зору екології, там буде все в межах і за нормативами, які сьогодні діють. При цьому, ми встановлюємо твердопаливні котли поруч із газовими генераціями, ніяким чином газову генерацію зачіпати не будемо, а навпаки – розвивати. Установка на твердому паливі – це тільки тріска (щепа, - авт.), ніякого сміття чи іншого. Якщо, не дай Боже, екологія виявиться, хоча такого навіть теоретично не може трапитися, під загрозою, у будь-який час за лічені секунди котел зупиняємо. Я хочу запевнити, що з точки зору екології це безпечно. Так працює вся Європа».

Сьогодні, попри завершення опалювального сезону, рівняни мають гарячу воду. Однак, за словами директора ТОВ «Рівнетеплоенерго» Олександра Корчинського, борг містян перед компанією складає 228 мільйонів гривень. А тому якщо мешканці не погасять борги, не факт, що після 1 травня буде продовжено постачання гарячої води.

Читайте також