У Рівному розпорядникам публічних коштів роз’яснили нововведення в закупівлях

У вересні цього року Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про публічні закупівлі». Вони спрямовані на удосконалення цієї сфери у відповідності до директив ЄС, усунення проблем замовників та бізнесу під час здійснення державних закупівель.

Про останні зміни у сфері публічних закупівель для замовників розповіли представники громадської організації «Рівненський центр «Соціальне партнерство» - Мирослава Примак та Святослав Клічук.

«Зміни стосуються підвищення якості договорів, запобігання штучному затягуванню тендерів, впровадження нових електронних інструментів, врегулювання допорогових закупівель, посилення відповідальності за порушення», - розповіла юристка Мирослава Примак.

Зокрема, учасники тренінгу розібралися, як боротися із недобросовісними постачальниками, у критеріях оцінки пропозицій, удосконалення процедури оскарження, як виправити помилки у системі Prozorro.

Увагу приділили й основним змінам, що стосуються спрощених допорогових закупівель. Вони спрямовані на виведення з тіні закупок від 50 до 200 тисяч гривень. Дотепер на ці суми необов’язково було проводити тендер на конкурсній процедурі, чим і користувалася більшість замовників, аби освоїти бюджетні гроші.

Окрім того, учасникам тренінгу презентували новий пілотний інструмент Prozorro.Market – електронний каталог, що може використовуватися замовником для відбору постачальника товару.

Також у Законі передбачено прибрати колективну відповідальність. Закупівлями займатимуться професійні уповноважені. Вони повинні мати необхідний рівень компетенції і працюватимуть або за трудовим контрактом, або ж це може бути людина зі штату підприємства.

Уповноважені повинні мати необхідний рівень знань в сфері публічних закупівель і підтвердити його, пройшовши безкоштовний тест на сайті Prozorro. Саме уповноважені складають план закупівель, проводять їх, зберігають документацію.

В законопроєкті передбачено перехідний період - до кінця 2021 року закупівлі можуть проводити і тендерні комітети.

Окремо учасникам розповіли про відповідальність за порушення у сфері публічних закупівель.

Святослав Клічук презентував присутнім ще один інструмент – Prozorro.Продажі.

Пресслужба Рівненської обласної ради

Читайте також