У Здолбунові запрацював адмінсервіс "Ветеран" (ФОТО)

У Здолбунові в ЦНАПі 22 лютого відбулося відкриття адмінсервісу "Ветеран". Метою даного адміністративного сервісу є спрощення адміністративних процедур для отримання передбачених законодавством послуг та пільг ветеранам війни, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

На відкритті був присутній міський голова Здолбунова Владислав Сухляк, який розповів, що саме автоматизований процес отримання ветеранами послуг ЦНАПу на Рівненщині запустили вперше.

"З моменту повномасштабного вторгнення ми бачимо, що все більше ветеранів потребує сервісного обслуговування. З ініціативою виступила Здолбунівська міська територіальна громада за підтримки Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства цифрової трансформації та Рівненської обласної державної адміністрації", - зазначає очільник громади.


За словами міського голови, даний адмінсервіс дозволить оптимізувати та скоротити час надання послуг ветеранам та їхнім сім'ям. Розробником програмного продукту є компанія "Реноме".

Наразі у Здолбунівській громаді нараховується близько 200 ветеранів.

Як розповіла керівниця Центру надання адміністративних послуг Здолбунівської міської ради Марина Ройко, перш ніж створити адмінсервіс, було сформовано фокус-групи, залучалися також ветерани. Усе для того, щоб кінцевий результат задовольняв цільову аудиторію.

"Ми прийшли до висновку, що ми не будемо відокремлювати якийсь аспект послуг, а весь перелік наших функцій буде доступний для ветеранів і членів родини. Було прийнято рішення, що для нашого ЦНАПу краще мати універсальних адміністраторів, які будуть мати рівні умови у наданні послуг. Тобто, ми не відокремлювали робочого місця. Якщо до ЦНАПу прийде декілька ветеранів, то ми зможемо їм забезпечити гідний сервіс без очікування", - каже пані Ройко.

Адмінсервіси "Ветеран" функціонують і в інших ЦНАПах області, втім у Здолбунові вперше запровадили новий підхід до оптимізації послуг.

"Наразі ми можемо оформлювати всі папери, які потрібні. А процес оформлення пришвидшується завдяки автоматизації. Важливий момент - оптимальні пакети документів. Тобто, не потрібно людину консультувати про кожну окрему послугу. Відбувається консультування, формується набір послуг, на які претендує людина і їй приносять оптимальний пакет документів на всі ті послуги", - зазначає керівниця ЦНАПу.

Окрім стандарних послуг, у даній установі ветеранів також консультують щодо можливостей.

"Ми налагодили співпрацю із Центром зайнятості і Центром психосоціальної підтримки, які розташовані на території нашої громади. Адміністратори консультують ветеранів щодо можливостей працевлаштування, навчання, отримання грантів та багато іншого", - додає Марина Ройко.

Наразі у Здолбунівському ЦНАПі надають 336 адмінпослуг.

"Наше головне завдання зробити так, щоб не людина "бігала" у різні установи, а це робила за неї цифра. У Здолбунівському ЦНАПі досить широкий перелік послуг, які надають в рамках адмінсервісу "Ветеран". Ми ж будемо рухатися у напрямку, щоб цей перелік збільшувався і люди, які звертаються за послугами, взагалі забулися про бюрократію", – зазначає Олександр Терещенко, радник голови Рівненської ОДА з питань цифровізації.

Читайте також