Вартість автоцивілки у 2024 році?

Автоцивілка – вид обов'язкового автострахування в Україні, без якого керувати транспортним засобом заборонено. Орієнтована вона на компенсацію шкоди майну і здоров'ю, а також медичну допомогу постраждалим у ДТП, винуватець якої – власник страхового поліса. Попри те, що такий вид страховки часто називають автоцивілкою, офіційна її назва – «ОСЦПВ» (розшифровується як обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності). Дізнаємося, у скільки обійдеться поліс у 2024 році, від чого залежить його вартість, що робити, якщо потрапили в ДТП і взагалі навіщо потрібна страховка водіям?

Скільки коштує автоцивілка в Україні

Відповідаючи на питання, скільки коштує автоцивілка в Україні, неможливо назвати одну ціну, яку б потрібно було заплатити кожному, адже вона залежить від безлічі факторів:

  • Типу ТЗ – це може бути причіп, трейлер, мотоцикл, моторолер, легкове або вантажне авто, електромобіль, автобус. Чим габаритніший транспортний засіб, тим дорожчим виявиться поліс.
  • Місця-реєстрації авто – це пов'язано з коефіцієнтом вартості ризиків окремо для кожного регіону, області, міста та іншого населеного пункту. Так, наприклад, дорожче коштуватиме страховка авто з київською «пропискою», ніж з харківською, тому що в таблиці коефіцієнтів у столиці стоїть рівень ризику 3,2-4,8 проти 2,3-3,5. Дешевше поліс обійдеться власнику транспортного засобу з реєстрацією в невеликому, мало населеному і без густої автодорожньої інфраструктури пункті – там коефіцієнт лише 1-1,6.
  • Наявності пільг – деякі водії за законом мають право на 50% знижку на автоцивілку. Це стосується учасників війни, пенсіонерів, інвалідів II групи, осіб які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.
  • Вибору франшизи – страхової заставної суми, яка не буде покрита в разі ДТП. Франшиза може бути «нульовою», на 1600 грн, 3200 грн чи іншу суму. Потрібно врахувати, що вища сума франшизи, то дешевше ОСЦПВ, однак і ремонт покриватиметься тільки починаючи з тієї суми, після якої закінчується франшиза.
  • Потужність ТЗ – залежно від об'єму двигуна, вантажності, потужності або виду причепа залежить вартість. Що вищий параметр, то більша ціна поліса.

Таким чином в Україні вартість автоцивілки для авто або іншого транспортного засобу може бути абсолютно різною. Наприклад, варіюватися в межах 700-2100 грн за моторолер, 2000-4200 грн за легкове авто або 2500-10000 грн за вантажне, проте реальна вартість може виявитися вищою або нижчою за вказану. Щоб дізнатися точну ціну ОСЦПВ для свого авто достатньо звернутися до страхової компанії чи перейти на сайт онлайн продажів, аби скористатися калькулятором автоцивілки.

Чому необхідно оформляти ОСЦПВ?

Наявність ОСЦПВ гарантує, що в разі ДТП постраждалим буде відшкодовано збиток і надано допомогу в незалежності від фінансового стану та можливостей водія. Оцінену суму збитку, якою б вона не була (але не більше встановленого ліміту) виплачує страхова компанія, з якою водій уклав договір. В Україні оформлення автоцивілки – обов'язкове для всіх автовласників, без неї сідати за кермо не просто не рекомендується, а заборонено законом. Відсутність страховки тягне за собою штрафи, а також компенсацію збитків усім постраждалим водієм, які несуть відповідальність ДТП. Крім того, під час судових розглядів винуватець аварії без поліса може отримати більш жорстке покарання.

Як отримати виплату за ОСЦПВ, якщо сталася ДТП

Якщо раніше було потрібно багато маніпуляцій й витрати часу для отримання виплат за автоцивілкою, зараз достатньо лише зробити кілька кроків:

  • Після скоєння ДТП винний водій – власник поліса ОСЦПВ повинен повідомити в страхову компанію. Зробити це можна в письмовій формі або телефоном, але не пізніше 3-х днів.
  • Також водій повинен дати інформацію про страховку (номер або копію) постраждалим.
  • Надати страховій компанії необхідну документацію, що підтверджує ДТП та збитки. Це може бути протокол поліції, висновок суду, експертизи, фото/відео, чеки.
  • Також сам потерпілий може залишити заяву на відшкодування збитку, прикріпивши до неї інформацію або копію ІПН, документа, що підтверджує особу, документацію, що підтверджує збиток, банківські реквізити. Зробити це можна протягом 30 днів з моменту повідомлення про скоєне ДТП.

Далі страхова компанія опрацьовує заявку, перевіряє дані, у разі необхідності проводить незалежну експертизу. Протягом 15 днів після узгодження з одержувачем відшкодування суми виплат, здійснює оплату, але не пізніше 90 днів після отримання заяви. 

Як розраховується сума виплат за автоцивілкою?

Відповідно до закону, страхова компанія протягом 10 днів після настання страхового випадку повинна відправити на місце ДТП або пошкодженого майна (авто) свого експерта. Він має підтвердити та оцінити суму збитків постраждалій стороні. Під час розрахунку вартості відшкодування береться до уваги ступінь шкоди/пошкодження, сума франшизи в страховому полісі, ринкова вартість, тип, термін експлуатації та зносу ТЗ, а також запасних частин. Також при розрахунку вартості відшкодування беруться до уваги ліміти, встановлені законом. Для погашення збитків майну третіх осіб цей ліміт у 2024 році дорівнює 160 000 гривням, здоров'ю або життю постраждалих – 320 000 гривень.

Варто врахувати, що страхова компанія не виплачує суми, що перевищують встановлені ліміти і вартість франшизи. Якщо збиток входить у розмір франшизи, її повинен оплачувати водій сам, так само як і суми, які перевищили ліміт.

Автоцивілка – документ, який повинен бути у кожного водія. Його наявність оберігає від штрафів, значних фінансових і моральних втрат, додає впевненості за кермом. Для розрахунку вартості ОСЦПВ у 2024 році беруть до уваги такі критерії, як тип ТЗ, вантажність і потужність, місце реєстрації, розмір франшизи та наявність пільг у водія. Для розрахунку поліса індивідуально під своє авто достатньо скористатися онлайн-калькулятором на сайті страховика, а сучасні технології дозволяють за допомогою сервісу самостійно оформити страховку. Не пропустіть можливість заплатити малу суму, щоб унеможливити грандіозні витрати, обирайте вигідні для себе умови та придбайте такий важливий для себе поліс!

По матеріалам GreenTravel

Читайте також