Військовий облік жінок: Зеленський закликав Міноборони скоротити список професій

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо скасування військового обліку для жінок, зокрема закликав Міністерство оборони скоротити список професій, які підлягають військовому обліку. Про це повідомляє сайт президента. 

- Ураховуючи високу суспільну увагу до порушеної в петиції проблематики я звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання, - йдеться у відповідні президента.

Зокрема він закликав приділити увагу таким питанням:

  • суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій з огляду на реальні потреби оборони держави;
  • впровадження сучасних цифрових технологій у процедури постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік;
  • врегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок. 

Також глава держави поставив завдання щодо вирішення питання щодо адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік жінок, поки не завершиться процес врегулювання згаданої процедури та не визначиться остаточний перелік професій та спеціальностей. 

Нагадаємо, 17 грудня набув чинності закон наказ Міноборони про затвердження переліку професій жінок, які підлягають військовому обліку. Туди входило більш ніж 100 професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Пізніше стало відомо, що вагітних та жінок із малолітніми дітей теж братимуть на військовий облік. 

 

Читайте також