Як часто мешканці Рівненщини повторно заражаються коронавірусом?

Станом на березень 2021-го року в Україні більше 1300 людей повторно інфікувались коронавірусом. На Рівненщині нині зафіксовано 51 такий випадок

Період повторного зараження коливався від 4-5 місяців, найдовший - 12 місяців, повідомляють в обласному лабораторному центрі. 

Нині в Рівненській області зафіксовано 73 017 випадків захворювання на коронавірусну хворобу.

Повторні випадки захворювання на COVID-19 науковці пов’язують не лише зі змінами збудника, але і з певною патологією неспецифічної ланки захисту в людини по системі інтерферону, так званого інтерферонодефіциту.

Про це повідомила епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім.Данила Галицького Наталія Виноград.

На початку пандемії науковці вбачали порятунок в створенні попуяційного імунітету, однак як виявилось, коронавірусна хвороба має декілька феноменів. Перший з яких, імунітет після ковіду триває до 3-4 місяців,а потім знижується. В подальшому людина може знову заразитись, проте є ймовірність, що захворювання буде протікати в більш легкій формі.

Другий - це розвиток так званого «довгого ковіду» або «постковідного синдрому». Тобто, деякі випадки можна оцінювати як повторне захворювання або ж активацію збудника, який лишився в організмі.

«Після порівняння збудника по першому і другому випадку хвороби лише у деяких збудники виявились відмінними», – уточнила Наталія Виноград.

Найчастіше повторні випадки захворювання на коронавірусну хворобу стаються серед представників професійних груп ризику. Особливо це стосується медиків, адже їм неможливо дотримувати дистанцію, а це один із головних запобіжних заходів. Наталія Виноград також нагадала, що оптимальними способами вберегтися від COVID-19 є захист «вхідних воріт» для збудника, а крім верхніх дихальних шляхів, це ще й захист очей, дотримання дистанції та періодичне провітрювання, особливо в закладах охорони здоров’я, проведення вакцинації.

Читайте також