Як не сплутати COVID-19 із сезонною алергією

COVID-19 часто можна сплутати з іншими вірусними захворювання або тими, що викликають схожі симптоми. До прикладу, сезонна алергія також може спричинити кашель, нежить та утому. А от підвищення температури все ж таки частіше зустрічається у людей із COVID-19.

Повідомляє МОЗ.

Серед спільних симптомів коронавірусу та алергії є головний біль, втома, кашель, біль у горлі, чхання, нежить. Також спільною є задишка, хоча сезонна алергія не завжди спричиняє проблеми із диханням, якщо людина не має інших захворювань, пов’язаних із дихальною системою (до прикладу, астму). 

Водночас симптомами та станами, які притаманні коронавірусній хворобі є підвищення температури, біль у тілі, втрата/спотворення запаху та/або смаку. 

Сезонна алергія може супроводжуватись також свербінням очей чи сльозотечею. 

У будь-якому разі для визначення, чим інфікована особа коронавірусом, потрібно робити тест. Лише тестування допомагає визначити, чим саме хворіє людина. 

Затверджені Міністерством охорони здоров’ям стандарти передбачають, що  лікар обов’язково має призначати ПЛР-тестування на COVID-19 наступним категоріям: 

  • особам із підозрою на COVID-19;
  • особам з ознаками інших ГРВІ;
  • особам з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19;

Нагадаємо, що раніше в Міністерстві охорони здоров’я пояснювали, які відрізнити коронавірус від реакції на вакцину. 

Читайте також