Як отримати монетизовані пільги готівкою в Рівному?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

 З 1 жовтня 2019 року, відповідно до ухваленого Кабінетом Міністрів України рішення (постанова № 373 від 17 квітня 2019 року), в Україні впровадили монетизацію пільг для оплати житлово-комунальних послуг. Нині понад 9 тисяч рівнян користуються цими пільгами у грошовій формі. Однак, лише 1700 осіб отримують пільги в грошовій готівковій формі.

Що варто знати про монетизацію пільг?

Рівняни, які мають пільги (не плутати з субсидіями) з оплати комунальних послуг, все частіше скаржаться на те, що не можуть розібратися, скільки ж їм треба доплатити до сум, виділених державою. Справа в тому, що, починаючи з жовтня минулого року, їм надходять рахунки на повну вартість. Видання "Сегодня" повідомляє, що у Мінсоцполітики стверджують, що зробили все, щоб людям було зручно зрозуміти, скільки вони повинні доплатити за спожите тепло, воду тощо.

Справа в тому, що за постановою Кабміну, кошти постачальникам послуг "Ощадбанк" перераховує (відповідно до сум у квитанціях) в межах суми держдопомоги (розміру щомісячної субсидії або пільги) в такій послідовності:

  • постачання теплової енергії або природного газу і електроенергії для індивідуального опалення;
  • постачання гарячої води;
  • централізоване водопостачання;
  • централізоване водовідведення;
  • постачання електроенергії;
  • поставки природного газу (для приготування їжі, нагрівання води);
  • вивезення побутових відходів;
  • послуги з управління багатоквартирним будинком;
  • внески за установку, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку (будинкові лічильники тепла, води, газу).

При цьому, "Ощадбанк" перераховує кошти не за пропорційним принципом, коли за кожну послугу проводився розрахунок в рівних відсотках від суми платежу, а за пріоритетним принципом: за першу послугу – в повному обсязі, якщо залишилися кошти – за другу тощо. Поки дозволяє сума пільги. Ті послуги, на які не вистачило коштів, пільговик повинен сплатити самостійно.

Як дізнатися, скільки потрібно доплатити за комунальні послуги

Є три способи з'ясувати, скільки і за що треба сплатити. Перший, складніший і наочніший – зайти в особистий кабінет на сайті "Ощадбанку". У пресслужбі банку журналістам видання «Сегодня» уточнили, що для пільговиків такі кабінети законодавством не передбачені, вони покладені тільки субсидіантам, але банк їх створив самостійно для зручності клієнтів. Втім, цей спосіб важкодоступний для літніх пільговиків. Їх дуже багато – наприклад, діти війни, наймолодшим з яких по 75 років. Особливо якщо вони проживають в глухих селах, де немає інтернету.

Другий спосіб простіший – це SMS-повідомлення. Як правило, мобільні телефони, нехай старі, кнопкові, є навіть у "бабусь-дідусів". Але розібратися в SMS їм деколи складно, адже повідомлення приходять латиницею. Як пояснили в "Ощадбанку", таким чином можна передати більше знаків, адже повідомлення об'ємні.

Нарешті, третій, найнадійніший спосіб – перевести пільгу з безготівкової форми в готівкову і оплачувати рахунки повністю самостійно.

Якщо сума пільги не покрила вартості всіх послуг, то після 18 числа "Ощадбанк" направить на мобільний телефон пільговика SMS-повідомлення із зазначенням сум, які він повинен самостійно сплатити (доплатити) по кожній послузі. Ці суми пільговик може також побачити в своєму особистому кабінеті на сайті "Ощадбанку".

Якщо ви оплатили рахунки, не дочекавшись SMS від "Ощадбанку", то на рахунках виникне переплата, яка буде врахована постачальником послуг у квитанціях за наступний місяць. І навпаки – за недоплату виставлять борг, але пільга, природно, збережеться.

Як повідомив заступник начальника міського управління праці та соціального захисту населення Денис Наумов, рівняни-пільговики, які бажають змінити форму отримання пільг із безготівкової на готівкову форму, можуть звернутись до управління праці та соціального захисту населення із відповідною заявою. З собою необхідно мати паспорт, виплатні реквізити у банку (не плутати із номером картки).

Денис Наумов - зліва

Аби з’ясувати виплатні реквізити пільговик може звернутись до  банку та обов’язково повідомили працівники банку про те, що рахунок потрібен для виплати пільг на житлово-комунальні послуги.

Крім того, документи можна подати:

  • у приміщенні управління праці та соціального захисту населення (вул. Соборна, 12)
  • у приміщення Центру надання адміністративних послуг (майдан Просвіти,2).

Після подання заяви пільги будуть перераховуватися на рахунок пільговика в уповноваженому банку з наступного місяця.

 

Читайте також