Як перевозити культурні цінності через митницю: поради жителям Рівненщини

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Поліська митниця Держмитслужби повідомляє, що культурні цінності, які переміщуються через митний кордон України, декларуються в установленому законодавством порядку. Контроль за дотриманням порядку переміщення  здійснює  мистецтвознавець, а у разі його відсутності - посадова особа митного органу.

Предмети на переміщення, яких не потрібен дозвіл Міністерства культури визначено в додатку 1 до Наказу Мінкультури від 22.04.2002 N 258.

Дозвіл не потрібен при вивезенні:

- творів сучасного мистецтва, предметів народних художніх промислів, сувенірів, придбаних в торговельній мережі;

- живопису, пластики малих форм, авторської графіки, гобеленів, виробів декоративно-ужиткового мистецтва з кераміки, фарфору, фаянсу, скла, дерева, металу, текстилю та інших матеріалів, створених після 1950 року.

З метою прискорення виконання митних формальностей щодо товарів, які не є культурними цінностями, декларантом може бути подано відповідний висновок експерта-мистецтвознавця.

Перелік державних установ, закладів культури, інших організацій, яким надається право проведення державної експертизи культурних цінностей визначений наказом Міністерства культури від 31.03.2017 № 267.

Предмети на переміщення яких потрібен дозвіл Міністерства культури України, визначає стаття 1 Закону України від 21.09.1999 N 1068-XIV “Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей”.

Такими предметами є:

- оригінальні художні твори образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Твори живопису, графіки та скульптури, художні композиції та монтажі з будь-яких матеріалів, твори декоративно-прикладного і традиційного народного мистецтва;

- історичні цінності. Предмети, пов'язані з історичними подіями, розвитком суспільства та держави, історією, науки і культури, що стосуються життя та діяльності видатних діячів держави, політичних партій, громадських і релігійних організацій, науки, культури;

- предмети музейного значення, знайдені під час археологічних розкопок;

- старовинні книги та інші видання, що становлять цінність. Манускрипти та інкунабули, стародруки, архівні документи,  включаючи кіно-, фото- і фонодокументи, окремо чи в колекції;

- унікальні та рідкісні музичні інструменти;

- різноманітні види зброї, що має цінність;

- рідкісні поштові марки, інші філателістичні матеріали;

- рідкісні монети, ордени, медалі, печатки та інші предмети колекціонування;

- зоологічні колекції, що становлять цінність.

- рідкісні колекції та зразки флори і фауни, мінералогії, анатомії та палеонтології;

- колекція культурних цінностей - однорідні або підібрані за певними ознаками різнорідні предмети, які, незалежно від культурної цінності кожного з них, зібрані разом становлять художню, історичну, етнографічну чи наукову цінність.

Читайте також