Як прибуває молоко в грудях після народження дитини: пояснення

Раннє прикладання до грудей упродовж першої години після пологів, як і перебування новонародженого з мамою в контакті шкіра-до-шкіри забезпечує вдалий початок грудного вигодовування.

Повідомляє UNICEF.

Рідина, яку виробляють ваші груди в перші дні після народження, називається молозивом. Воно містить усі поживні речовини, необхідні немовляті, а також антитіла матері для його захисту, тому дуже важливо, щоб у перші дні життя маля отримало його. 

Спочатку молозива зовсім небагато і може здаватися, ніби груди порожні, але це не так! Молозиво – це дуже концентрована їжа, тому на початку дитині вистачить кількох крапель молозива. 

З кожним днем молозива стає більше, воно густішає. Немовля не може висмоктувати багато молозива за одне годування, тому у перші дні треба прикладати його досить часто – приблизно раз на 1,5-2 години вдень. Вночі перерви можуть бути більші – кожні 3 години. 

Через 3-5 днів ваші груди починають ставати більш наповненими, важкими, іноді гарячими – так частіше за все відчувається зміна молозива на перехідне молоко. У цей час краще почати годувати немовля раз на годину-півтори. Цей період триватиме десь 1-2 доби. 

Далі годуйте дитину на вимогу – так часто, як вона цього хоче, адже процес лактації відбувається за принципом «попит-пропозиція»: чим більше ти годуєш, тим більше молока з'являється. У перші кілька місяців частота годувань може бути 10-12 разів на добу і більше. 

Звертайте увагу на сигнали від дитини: якщо бачите, що під час сну вона починає рухатись, відкривати ротика, висовує язик – це сигнал для прикладання до грудей.

Читайте також