Як системно заощаджувати на комунальних платежах для будинку чи квартири? Або технології теплої підлоги

Теплі підлоги дозволяють створити раціональну та енергоефективну систему опалення, що швидко і рівномірно прогріває приміщення. Контур можна організувати одним із двох способів: за допомогою електричного кабелю та труб з гарячою водою. Кожен із варіантів має свої переваги та експлуатаційні обмеження.

Компанія SvitTepla пропонує ознайомитися з особливостями та перевагами сучасних систем для дому та квартири тут. Допоможемо не тільки вибрати, а й купити теплу підлогу, щоб не мерзнути в холод і скоротити витрати на обігрів.

Як влаштована і працює водяна тепла підлога

Цей варіант характеризується меншою експлуатаційною вартістю, оскільки для нагріву не потрібна електрика. Система працює від водяного опалення. У приватному будинку для нагріву зазвичай використовують газ, тобто організація контуру збільшить витрати природного ресурсу.

Тобто, перед встановленням слід оцінити потужність котла, а також врахувати, що обладнання має працювати в автоматичному режимі.

Плюси монтажу в будинку:

  • Економічність. Вибираючи водяну теплу підлогу, ціна експлуатації виявляється практично вдвічі нижчою. Для обігріву потрібен носій з помірною температурою (+50 0С), що дозволяє швидко та рівномірно прогріти приміщення, не сплачуючи зайві калорії за нагрівання води у центральній магістралі (70–90 0С).
  • Безпека. Опалювальний контур заведений під підлогу, що дозволяє без побоювань користуватися системою. У житлових приміщеннях немає нагрітих труб та обладнання, які становлять небезпеку.
  • Користь здоров'ю. Рівномірне нагрівання через всю площу створює ідеальні умови для комфорту. На підлозі можна сидіти або ходити босоніж, не побоюючись застудитися. Додаткова перевага — кімнати з теплою підлогою дуже повільно охолоджуються. Власники можуть не помічати 6-8 годин, що система відключена за рахунок теплообміну, що триває, від стін та меблів.
  • Естетичність. Стандартні радіатори не прикрашають приміщення, а дизайнерські коштують недешево. А в даному випадку робота теплої підлоги не порушує враження від інтер'єру.

Донедавна труби для циркуляції носія рекомендувалося укладати виключно під стяжку. Сьогодні пропозиція розширилася. Допускається монтувати теплу підлогу під плитку, у тому числі штучний або натуральний камінь, інші тверді настили, наприклад, архітектурний бетон. Крім того, цей вид обігріву можна встановлювати під вимогливіші до режиму покриття.

Тепла підлога під ламінат: можливості та особливості монтажу

У сучасній лінійці ламінатів є спеціальний матеріал для влаштування системи з водяним обігрівом. Його виробляють без використання формальдегіду з лаком особливого типу, який не дає токсичних випарів при нагріванні.

Гранична температура +28 0С і її цілком достатньо для обігріву кімнати та підтримки стабільного температурного режиму. Ламіновані панелі швидко прогріваються і добре тримають тепло.

Особливості монтажу у квартирі

Для того, щоб укласти теплу підлогу з підключенням до системи центрального опалення, необхідно вирішити кілька проблем:

  • Занадто висока температура. У централізованому опалювальному контурі циркулює вода, нагріта до 70-90 0С– це неприпустимо для теплої підлоги. Рекомендований параметр повинен перевищувати 50 0С. В іншому випадку система може вийти з ладу, крім того є ризик пошкодження покриття, не розрахованого на такі температури нагрівання.
  • Встановлення елеватора. Підключення можна організувати за допомогою елеваторного вузла для змішування рідин з різними температурами.
  • Заборона використання у багатоквартирних будинках. Монтаж контуру неминуче призведе до дисбалансу температур у суміжних квартирах. Порушення тягне за собою штрафи з боку комунальних служб.

Якщо у вашому випадку встановлення системи з водяним обігрівом неможливе, Світ Тепла пропонує купити та встановити електричну теплу підлогу.

Електрична тепла підлога: можливі варіанти

Передбачено кілька типів обігріву від електрики: інфрачервона підлога, прокладання кабелю, встановлення спеціальних матів.

  • Монтаж кабельної теплого підлоги: система збирається посекційно під бетонну стяжку. Окремі ділянки з екранованих проводів із подвійною ізоляцією з'єднують за допомогою муфт. Система безпечна і може встановлюватись у приміщеннях з підвищеною вологістю. Для кожної кімнати можна вибирати потрібну потужність обігріву.
  • Інфрачервона підлога: тип схожий на попередній, тільки в цьому випадку замість кабелів використана ІЧ-плівка. Схема працює від електричного струму. Для монтажу не потрібна бетонна стяжка, допускається встановлення безпосередньо під ковролін та ламінат.
  • Нагрівальні мати: варіант пропонується в рулонах з кабелями, закріпленими на скловолокні. Встановлюється у стяжку або шар монтажного клею. Цей вид краще використовувати під плитку, оскільки покриття можна клеїти безпосередньо на мінімати.

Що вибрати?

Тепла підлога з водяним нагріванням призначена для приватних будинків. Якщо загальна площа монтажу перевищує 60 м2, то користуватися системою вигідніше з радіаторами опалення.

Електрична підлога більше підходить для квартир. Експлуатація обходиться дорожче  вартості природнього ресурсу, при цьому сам монтаж простіше.

Усі типи теплих підлог, крім нагрівальних мініматів, можна використовувати як основне джерело тепла.

Труби та комплектуючі

Перш ніж вибрати та купити трубу для теплої підлоги, зверніть увагу на брендові вироби. Можливості продукції дозволяють експлуатувати систему із гарантованим захистом на строк до 50 років. Вироби із металопластику розраховані на робочу температуру до +70 0С з допустимим короткочасним підвищенням до +95 0С. Передбачені бар'єри від кисню, що перешкоджають проникненню всередину активного газу, що руйнує метал.

Колектори з латуні та нержавіючої сталі пропонуються із надтривалим захистом від корозії. Висококласні труби, розподільні модулі та електронні системи керування, представлені в нашому каталозі, дозволять встановити надійну систему та підтримувати комфортний мікроклімат незалежно від температури за вікном.

Компанія SvitTepla пропонує варіанти систем теплої підлоги від перевірених світових виробників. На всю продукцію надається гарантія. Діє доставка по Україні.

Читайте також