Як уберегти себе від падінь взимку: поради лікаря ортопеда-травматолога

З приходом зими дедалі частішають випадки звернень до лікарень людей внаслідок падінь на вулицях. Причиною таким явищам є ожеледиця, яку не завжди встигають посипати піском або сіллю. 

Саме тому ми зібрали кілька порад від лікаря ортопеда-травматолога Ігоря Змисля як вберезти себе від падіння. 

"Після невдалого "посковзнувся" ми з колегами лікували як звичайні нескладні переломи, забої кінцівок та розтягнення зв'язок, так і дуже серйозні травми. Саме на рівному місці під час ожеледиці можна отримати травму, несумісну з життям", – пише лікар на своїй сторінці у Facebook.

Як уникнути травмувань через несприятливу погоду

  • Вже зараз зверніть увагу на зимове взуття. Воно має бути неслизьким, стійким – краще з гумовою чи рельєфною підошвою. Відмовтеся від високих підборів! Для слизької підошви є спеціальні насадки – льодоходи. Є і народний лайфхак – звичайний пластир. Його можна наклеїти на підошву хрест-навхрест або ж драбинкою. Це дасть тимчасовий ефект.
  • Під час ходьби слизькою поверхнею не варто високо підіймати ноги. Рухайтеся наче лижник – невеликими плавальними кроками, наступаючи на всю підошву. Обходьте нерівні місця. Льодом намагайтеся йти так, щоб довжина кроку дорівнювала довжині вашої стопи.
  • Не тримайте руки в кишенях. У вас не вистачить часу на те, щоб інстинктивно вийняти їх під час падіння.
  • Літнім людям взимку варто брати з собою палицю з гумовим наконечником.
  • Виходячи з маршрутки чи тролейбусу, тримайтеся за поручні. Не варто доганяти транспорт, що вже рушив з місця, – є ризик посковзнутися й опинитися під колесами.
  • Особливо небезпечно гуляти льодяними доріжками нетверезим громадянам. Травми в стані алкогольного сп’яніння особливо небезпечні. Адже алкоголь знижує чутливість до болю, багато хто не одразу звертається по допомогу. Так можна втратити дорогоцінний для порятунку час.

Як впасти правильно

Зрозуміло, що ніхто не застрахований від нещасного випадку. Якщо ви посковзнулися, постарайтеся впасти правильно:

  • Щоб зменшити висоту, з якої падаєте, намагайтеся під час падіння присісти. Щоб ваші м’язи запам’ятали цей рух, регулярно виконуйте вправи на присідання вдома.
  • Найбезпечніше положення тіла у разі падіння в ожеледицю – поза ембріона. Втягніть голову в плечі, підборіддя притисніть до грудей, а лікті – до тулуба. В ідеалі можна закрити голову руками. Ноги слід зігнути в колінах.
  • Є ще один важливий момент. М'язи здатні захистити кістки людини під час падіння. Якщо вони розслаблені, то удар приймають кістки. Тому м'язи повинні бути напружені, адже забій або надрив м'яза – це набагато менш серйозна травма, ніж перелом.
  • Найбезпечніше падати в ожеледицю на бік, щоб не пошкодити хребет, руки та кістки. Але це правило не годиться для людей похилого віку. Саме так вони отримують перелом шийки стегна – вкрай небезпечну травму, що іноді загрожує життю.
  • Посковзнувшись, людина мимоволі намагається відновити рівновагу, виставляючи руку чи ногу, а потім приземляється на них усією своєю вагою. Це також може призвести до тяжких травм.

Як спускатися з гірок без травм

"Велику тривогу у травматологів викликають крижані гірки. Саме на них часто травмуються діти. Батькам не слід залишати дітей без нагляду, необхідно навчити їх правил поведінки на гірці", – радить лікар.

  • Не можна з'їжджати з гірки, поки дитина, що вже з’їхала, не відійшла вбік.
  • Відповідно, не варто затримуватися внизу, а тим більше стояти посередині гірки та перебігати її, коли вже котиться інша людина.
  • Не можна скочуватися стоячи або вниз головою, навмисне заважати кататися іншим.

 

Читайте також