Як відновити достатню кількість грудного молока: поради

Для дітей у воєнний час молоко матері може стати справжнім порятунком. Намагайтеся зробити все, щоб зберегти грудне вигодовування.

Є  перевірені способи збільшити лактацію. При цьому пам’ятайте: грудне молоко виробляється за принципом «попит-пропозиція».

З чого почати?

  • Часте прикладання дитини до грудей допомагає відновити запаси грудного молока.  Прикладайте маля до грудей кожні 1,5-2 год та не менше 3 разів уночі. Навіть тоді, коли здається, що молока в грудях немає.
  • Пропонуйте дитині обидві груді на кожне годування. Також слідкуйте, щоб дитина ефективно прикладалася до грудей. Ми вже писали про це раніше: https://bit.ly/pershe_GV
  • Заспокоюйте малюка грудьми та намагайтесь відпочивати разом із дитиною.
  • Якщо дитині менше ніж 6 місяців, не давайте ніякої додаткової рідини. У перші пів року життя материнське молоко повністю задовольняє потребу немовляти в рідині та поживних речовинах, а допоювання малюка водою може знизити кількість вашого молока через рідше прикладання.
  • Для вироблення молока також допоможе стимуляція сосків та зціджування грудей руками або молоковідсмоктувачем. Спочатку молока може бути небагато, але з кожним днем його прибуватиме дедалі більше. Слід зціджувати груди руками по 20-30 хвилин 8-12 разів на добу. 

ВАЖЛИВО! Стресові ситуації не впливають на вироблення молока. Якість молока не змінюється через почуття тривоги, паніки чи стресу. Тільки в рідкісних випадках можливе тимчасове сповільнення потоку молока. Запобігти цьому можна, частіше прикладаючи дитину до грудей, що забезпечить вироблення необхідної кількості грудного молока.

Читайте також