Як виявити шийний остеохондроз та які методи лікування

Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, остеохондрозом шиї страждає кожен п’ятий мешканець планети. Шийний відділ є зоною ризику, оскільки охоплює малу кількість хребців, у ньому немає сильного м’язового корсета. Проблеми мають не тільки люди похилого віку, але й молодь до 30 років. Важливо знати симптоми шийного остеохондрозу та методи лікування, щоб не запустити хворобу.

Що таке остеохондроз

Під остеохондрозом шиї прийнято розуміти захворювання хребетного стовпа, що виявляється в дистрофічних процесах в дисках, наслідком чого стає старіння хребців. Недуга локалізується в певному відділі або в декількох відразу.

Хребці шиї гнучкі і рухливі. Завдяки чому людина може нахиляти і повертати голову. Якщо хребет відчуває регулярне фізичне навантаження, ймовірність дистрофічних змін дуже висока.

Перші ознаки виникнення остеохондрозу шиї у народі помилково називають «відкладення солей». Головна відмінність полягає в утворенні наростів на пошкоджених хребцях. Хребетні диски стають тонше, з часом руйнуються.

Шийні хребці забезпечені безліччю кровоносних судин і артерією, що живить головний мозок. Вона знаходиться всередині хребців. На місці зрощення дисків може з’являтися додаткова кісткова тканина. Цей кістковий відросток травмує судини і тканини нервів, чим пригнічує кровопостачання. Людина може стати інвалідом внаслідок паралічу або інсульту.

Причини виникнення захворювання

Люди, які належать до групи ризику, мають більше шансів захворіти на остеохондроз. Існують певні чинники, які впливають на розвиток захворювання.

  1. Гіподинамія. Мала рухливість призводить до розвитку застійних явищ в хребті. Між хребцями починають збиратися солі, які розподіляються між м’язовою тканиною і кісткою. При низькій активності найбільше від відкладення солей страждає печінка, нирки, шия. Слід зробити ультразвукове дослідження жовчного міхура і нирок. Висока ймовірність появи каменів.
  2. Пристрасть до сигарет. Систематичне паління порушує метаболізм і уповільнює процеси регенерації клітин.
  3. Спадковий фактор. Остеохондроз може виникати у маленьких дітей через вроджену крихкість хребців. Порушується ростова зона кістки. Шийний остеохондроз у дітей може проявлятися непритомністю та запамороченнями внаслідок порушення кровообігу.
  4. Період вагітності. Патологічні процеси в хребті спровоковані нестачею вітамінів і корисних компонентів, а також змінами постави.    

Причинами хвороби є:

  • гіподинамія;
  • слабкість м’язового корсету;
  • викривлення хребта;
  • порушення метаболізму;
  • травми;
  • регулярне підняття тягарів;
  • високе фізичне навантаження (систематичне);
  • перенесені інфекції;
  • зміни, зумовлені віком;
  • носіння взуття на підборах.

Хребет людини має безліч судин і нервових закінчень. Якщо хребетний стовп «здоровий», то і судини не страждають. Якщо вигин хребетного стовпа внаслідок остеохондрозу змінюється, порушується кровопостачання, змінюється склад крові. При найменшому зміщенні хоча б одного хребця, може статися спазм артерії.

Симптоми

Головна ознака остеохондрозу – хворобливі відчуття при повороті голови.

До інших симптомів хвороби відносяться:

  • м’язовий спазм ;
  • утруднення при рухах голови;
  • біль у плечі;
  • оніміння кінцівок (переважно рук).

Перераховані вище ознаки відносяться до корінцевого синдрому. Пацієнтом відчуваються болі, які починаються від плеча, йдуть хвилею до пальців. Людина відчуває поколювання в цій області.

За тим, який палець німіє, можна визначити, де саме знаходиться проблема. Неприємні відчуття в мізинці і безіменному пальці говорять про дегенерацію 7-8 хребців. Якщо німіють великий, середній і вказівний пальці, значить проблема в 5-7 хребцях. Існує ймовірність ураження центрального нерва. Головний біль виникає часто, оскільки при остеохондрозі пережимаються дві артерії, що несуть кров до мозку. Болі сильні, ниючі.

Додаткові симптоми:

  • запаморочення;
  • відчуття шуму у вухах;
  • порушення слуху;
  • погіршення стану зубів;
  • мушки перед очима.

У мозку присутні зони, які відповідають за рівновагу і контролюють роботу вестибулярного апарату. Якщо у них порушується кровопостачання, у людини з’являються проблеми з пересуванням. Симптоми свідчать про синдром хребетної артерії. Лікування остеохондрозу шийного відділу хребта вимагає невідкладного втручання. Запущена форма хвороби може привести до інсульту.

Для іритативно-рефлекторного синдрому характерні ознаки, які схожі з другимм захворюваннями. Хвороба проявляється після стану спокою, зазвичай вранці. Для кардіального синдрому характерні болі в грудях, що віддають у плече. Напади тривають кілька годин.

Стадії

Описані ознаки характерні для перших двох стадій шийного остеохондрозу. Перша стадія – доклінічна. Людина скаржиться на швидке стомлення м’язів при перебуванні в одній позі тривалий час. На рівні біохімії змін немає.

Друга стадія характеризується змінами, які утворюються в драглистому ядрі. Хребетні диски починають деформуватися, деяка кількість клітин відмирає, порушується метаболізм. Хребці зближуються, підвищується ризик защемлення нервів. Болі стають відчутними.

На третій стадії драглисте ядро виходить через тріщини в хребцях, щільність з’єднання між ними порушується, істотно знижується рухливість ураженої зони, хребці зміщуються. Пацієнт скаржиться на порушення чутливості в руках, оніміння, обмеження рухової активності.

На останній стадії хребці зростаються, хрящ замінюється драглистим ядром, болі не відчуваються, що призводить до обмеження рухливості та інвалідизації.

Діагностика

При першому зверненні до фахівця, пацієнтові призначають ряд досліджень:

  • рентген хребта;
  • комп’ютерну томографію;
  • ядерно-магнітний резонанс
  • електроміографію.

Перші три методи діагностики допомагають визначити наявність проблем, що свідчать про остеохондрозі. Електроміографія дозволяє подивитися, вражені чи нервові стовбури, яка провідність. Рентген робиться в декількох площинах. Обстеження допомагає визначити наявність у зв’язках кальцината, змін висоти міжхребцевих дисків, деформації в шийному відділі. Томографію, ядерно-магнітний резонанс рекомендують робити, коли діагностика викликає складності.

Лікування

Терапія захворювання залежить від етапу, тяжкості перебігу, стану здоров’я пацієнта. На першій стадії лікування шийного остеохондрозу медикаментами не потрібно. Досить переглянути спосіб життя:

  • вживати в їжу продукти з помірною калорійністю;
  • виконувати фізичні вправи;
  • обмежити навантаження;
  • стежити за поставою.

Додаткові методи корекції включають в себе фізіо — та мануальну терапію, ЛФК, масаж, голковколювання, електрофарез.

При лікуванні вдома симптоми шийного остеохондрозу можуть на час вщухнути. Не варто спокушатися. При важких випадках стає основним лікування препаратами, тому народні методи можуть лише зняти симптоми.

Медикаментозна терапія

При сильному дискомфорті призначається новокаїнова блокада. Пацієнту призначають нестероїдні протизапальні препарати (мелоксикаму, диклофенак, ібупрофен). Ліки цієї групи у формі гелів, мазей, кремів застосовують місцево (диклофенак, фастум, найз, капсикам, финалгон). Стероїдні препарати вводяться у вигляді ін’єкцій (епідуральних і внутрішньом’язових). Міорелаксанти допомагають при спазмах (мідокалм, сирдалуд). Загальнозміцнюючим ефектом володіють вітаміни групи В.

Масаж

Лікування масажем покращує кровообіг, знімає біль і напругу в м’язах. Спеціаліст механічно впливає за допомогою погладжуючих, вібраційних рухів, тертя. Лікування шийного остеохондрозу застосовується класичний, точковий масаж, голкорефлексотерапія. Останній метод передбачає вплив на рефлексогенні точки на тілі.

Інші методи лікування

При появі неприємних симптомів, лікування остеохондрозу в домашніх умовах можна почати з виконання спеціальних вправ. Лікувальна фізкультура корисна для зняття спазмів нервових корінців, виправлення постави, вироблення стереотипу рухів. Вправи допомагають нормалізувати метаболізм, покращити кровообіг, зменшити навантаження на хребетний стовп.

Фізіотерапевтичні процедури проводять для зняття болю і запалення. Методи включають електрофорез, магнітотерапію, ультразвук, лазеротерапію.

Курс мануальної терапії націлений на позбавлення від болю, відновлення рухової активності, виправлення постави з використанням біомеханічних методів.

Суть тракції полягає у тиску на хребет з метою зняття болю иоблегчения стану.

Небезпека

Некоректне лікування шийного остеохондрозу в домашніх умовах швидко призводить до виникнення ускладнень. Пригнічення кровопостачання, здавлення спинномозкового каналу, утворення грижі, зрощення дисків – все це веде до сумних наслідків, які виражаються в стійкому погіршенні самопочуття і появі супутніх захворювань.

До них відносяться:

  • головний біль, що виникає в різних ділянках;
  • скронева епілепсія;
  • падіння, що не супроводжуються втратою свідомості;
  • падіння з втратою свідомості та гіпотонією;
  • зміни в поведінці (агресивність, дратівливість, підвищена тривожність, страхи, галюцинації, іпохондрія);
  • підвищена сонливість;
  • вегетативні розлади (пітливість, нудота, слабкість, блідість шкірних покривів);
  • погіршення розумової діяльності;
  • метеозалежність.

Остеохондроз шийного відділу – підступне захворювання. Його не можна запускати. Тому при виникненні перших хворобливих відчуттів в хребті слід звернутися до невролога.

Профілактика

Попередити захворювання легше, ніж лікувати його. Щоб уникнути негативних наслідків, лікарі радять вести активне життя, багато рухатися, стежити за вагою, не допускати переохолодження, берегти себе від травм і ударів, правильно харчуватися, обмежити вживання алкоголю, відмовитися від куріння, створювати собі позитивну психологічну атмосферу.

Лікування в домашніх умовах шийного остеохондрозу може ускладнити перебіг захворювання. Особливо це стосується народних методів. Час буде втрачено, а наслідки самолікування непередбачувані. Лікарі радять не зволікати і звертатися до професіоналів.

Джерело: жіночий журнал VONA

Читайте також