Як забруднену воду зробити придатною для пиття: 5 способів

Внаслідок російської агресії частина населення позбавлена доступу до чистої питної води. Через активні бойові дії, в низці регіонів перебиті водогони, відсутні реагенти для очищення водопровідної води, а також немає можливості завезти бутильовану питну воду.

Люди змушені користуватися потенційно небезпечною водою з системи централізованого водопостачання, брати з колодязів, прибудинкових свердловин, річок тощо. Невідомо, чи ця вода достатньо чиста та придатна для споживання й приготування їжі. Тому важливо очистити її самостійно в домашніх умовах. Фахівці Рівненського центру контролю та профілактики хвороб дали поради. 

Перед тим воду варто оцінити за кольором та запахом.

Спочатку потрібно набрати половину або третину об’єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода непридатна для споживання.

За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху - воду заборонено використовувати для пиття.

Також вода не повинна бути забарвленою: подивіться на неї в білому або прозорому посуді на білому фоні.

Після цього можна приступати до її знезараження. Ось як саме:

Кип’ятіння - найнадійніший спосіб.

Кип’ятити воду потрібно протягом мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад. Чим довше кип’ятити, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі, за можливості відстояну воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.

Активоване вугілля.

Цей спосіб дозволяє прибрати неприємний запах води, незначні домішки та шкідливі речовини. На літр необхідно 5 таблеток, які краще подрібнити та загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від вугілля не потрапив у воду. Процес очищення триває щонайменше 8 годин.

Таблетки з активним хлором.

Кілька таких таблеток та 30 – 60 хвилин очікування, поки вони розчиняться у воді, і її можна споживати. Ці таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності. Уважно вивчіть інструкцію, на який об’єм води розраховано такий засіб.

Марганцівка (перманганат калію).

Згодиться для невеликих об’ємів. Для знезараження літру води потрібно 1 – 2 грами розчину марганцівки або кілька кристаликів. Вода має стати блідо-рожевого кольору (яскраво-рожевого може спричинити проблеми з кишківником). Відстояти пів години, акуратно процідити, залишивши осад на дні тари.

Йод.

Спиртовий розчин йоду використовують в крайніх випадках. На літр води достатньо 4 – 5 крапель. Після цього за можливості воду варто профільтрувати через побутовий фільтр. Перш ніж пити, треба почекати до години. Така вода матиме характерний присмак, але ви зможете уникнути зневоднення.

 

Читайте також