Як зміцнити імунітет на початку весни, щоб уникнути простуд та вірусів

На початку весни людський організм є досить чутливим, адже він всю зиму напружено працював, тому варто потурбуватись про свій імунітет.

Імунітет — це здатність нашого організму боротись зі шкідливими факторами зовнішнього середовища. За даними Асоціації клінічних імунологів, від 8 до 15% населення різних країн мають порушення у роботі імунної системи, орієнтовно 80% людей формують здоровий імунітет власними силами та лише 10% - можуть похвалитись дуже сильною імунною системою, що захищає їх практично від будь-яких захворювань.

Повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Причинами “збоїв” у роботі імунної системи є неабияке її навантаження сторонньою інформацією — мікроорганізмами, паразитами, токсинами, алергенами, яке ускладнюється екологічними чинниками та постійними стресами. Імунітет людини проводить безупинну оздоровчу роботу, адже йому доводиться вичищати з органів та тканин безліч “сміття”, що потрапляє туди при одноманітному та нераціональному харчуванні, зловживанні алкоголем, лікарськими засобами, палінні, частому недосипанні, гіподинамії.

Проявами порушень у роботі імунної системи є часті застуди, тривале підвищення температури тіла, больові відчуття в суглобах та м’язах, збільшені лімфовузли, синдром хронічної втоми, часті рецидиви або хронізація різноманітних захворювань.

Найбільш вдалим тренувальним засобом для імунітету є вакцинація, яка захищає людину від багатьох інфекційних хвороб, таких як кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит B, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит A, папіломавірусна інфекція тощо, стимулюючи власну імунну систему до захисту людини. Вакцинація в Україні проводиться згідно з Календарем щеплень, розробленим з урахуванням міжнародного досвіду, і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.

Якщо ж у цілому, то всі чинники, пов’язані зі здоровим способом життя — відпочинок та здоровий сон, дозовані фізичні навантаження, збалансоване харчування, відсутність шкідливих звичок позитивно впливають на роботу захисних сил організму та створюють основу здоров’я. Вірними помічниками здорового імунітету є й ендорфіни — позитивні емоції, здатність сприймати всі життєві події зі здоровим почуттям гумору, сміх, приємні враження та любов до навколишнього світу, в тому числі й до людей. Стосовно ж уживання різноманітних імуностимуляторів, не варто приймати їх самостійно, без консультації з лікарем, адже інколи це може призвести до зворотної проблеми — гіперактивності імунної системи та розвитку аутоімунних захворювань, коли організм мобілізується проти власних клітин та тканин та викликати їх руйнування.

Читайте також