Захиститися від раку: у Рівному розпочався запис на щеплення від вірусу папіломи людини, який викликає рак

Ілюстративне фото

Вірус папіломи людини - це інфекція, яка проявляється новоутвореннями на шкірі у вигляді папілом і кондилом. Високоонкогенні штами папіломавірусу викликають рак шийки матки у жінок - хворобу, від якої можна померти. Лише за 2021 рік на Рівненщині зареєстрували 81 випадок раку шийки матки, а 34 хворі жінки - померли. Саме тому цієї осені у Рівному розпочнеться безкоштовна вакцинація дівчат від папіломавірусу, запис в чергу вже стартував.       

Ліків від папіломавірусу не існує. На сьогодні вакцинація проти ВПЛ є єдиним способом захистити свій організм від цього вірусу і його страшних наслідків. 

Заступник головного лікаря ЦПМСД “Ювілейний” Микола Долик розповідає, що щеплення проти ВПЛ може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з цим вірусом.

“Мова не лише про ризик розвитку раку шийки матки. Це може бути рак порожнини рота й горла чи статевих органів. Якщо вірус уже потрапив в організм, то це не означає, що людина 100-відсотково захворіє на рак. Однак зараження ВПЛ значно підвищує ризик виникнення хвороби. Зазвичай у жінок спочатку діагностують ерозію шийки матки, яка за відсутності лікування, наявності супутніх хвороб, імунного статусу та зараження високоонкогенними штамами папіломавірусу може перейти в онкологія” - каже лікар.

В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку «‎рекомендованих», тому воно є платним. 

У Рівному в межах програми “Громадський бюджет” вакцину закупили за кошти міського бюджету

За словами головної лікарки міського пологового будинку Світлани Муравської підготовка до реалізації проєкту вже почалася. А сама вакцинальна кампанія має стартувати восени:

“Проводити безкоштовну вакцинацію дівчат та жінок планується від вересня і до кінця поточного року. Тож запрошуємо усіх бажаючих зробити собі або своїй дитині таке щеплення, яке в майбутньому убезпечить жіноче здоров’я від смертельної хвороби.

Коли потрібно вакцинуватись?

За міжнародними протоколами вакцинувати дівчат необхідно ще у віці 10-12 років, до початку статевого життя. Щеплення роблять і хлопцям, бо вони можуть бути носіями вірусу.  Але так само щеплення проти папіломавірусу людини актуальне і для жінок, які ведуть активне статеве життя, та яким вже понад 26 років. Щоб отримати щеплення від папіломавірусу зверніться до сімейного лікаря.  

“Для повноцінного захисту потрібно ввести три дози з певним інтервалом: нульову, через місяць та через 6 місяців. Протипоказань до щеплення практично немає. Тут діють ті самі правила, що і при вакцинації від інших хвороб." - зазначає Світлана Муравська.

Досвід рівнян

Мешканка Рівного Оксана Прокопчук розповідає, що її старша 11 річна донька вже вакцинована від ВПЛ.

“Про цю вакцину я дізналась 10 років тому, коли ми відпочивали за кордоном.  Я ще тоді вирішила, що як тільки моя донька підросте буду її вакцинувати. Якщо в мене, як мами, є можливість вберегти дитину від хвороби - я маю це зробити будь-яким способом” - розповідає рівнянка Оксана Прокопчук.

Записатися на вакцинацію можна буде у реєстратурі Центру надання амбулаторної допомоги жіночому населенню при пологовому будинку по вул. Медичній, 7 у Рівному за номерами: 097 9715171, 093 0338806 або 62-97-28.”

Читайте також