Замість Глиняної та Гринкевичів: хто на Рівненщині постачатиме продукти військовим

Державний оператор тилу оголосив, з ким уклав договори про постачання харчування ЗСУ на другий квартал. 

Про це повідомляє Цензор.нет.

Як зазначається, ДОТ розділив постачання на 13 секторів, які забезпечуватимуть 5 компаній.

Компанії, з якими уклав договори ДОТ, досі не були безпосередніми постачальниками Міноборони, але працювали як субпідрядники з попередніми постачальниками.

Відтак, "Буський консервний завод" постачатиме в 2 сектори:

  • Миколаївська, Херсонська, Одеська, Кіровоградська області. Ціна за комплект - 113,76 грн,
  • Волинська, Рівненська, Житомирська області. Ціна за комплект - 113,76 грн.

Керівник ДОТ Арсен Жумаділов в своєму дописі у Facebook першим повідомив про всі суперечливі моменти, які можуть стосуватись нових постачальників Міноборони.

ТОВ «Буський консервний завод» існує 27 років і у 2016 році було прямим постачальником консервів для Нацгвардії. За словами Жумаділова, «кінцевий бенефіціар Лапшин Олександр Вячеславович отримав дві квартири в рамках грошової позики від фігуранта кримінального провадження Гринкевича через борг останнього». Компанія також була постачальником продукції для компанії Гринкевича.

В подальшому Лапшин надав пояснення щодо квартир, що компанія Гринкевичів і так вже мала борг перед підприємством і ще просила кредит, тому він погодився на таку умову.

За інформацією ЗМІ, у травні 2023 року Світлана Гринкевич придбала дві квартири у Новопечерських Липках у Києві на 50 та 123 квадратні метри по сусідству. На той час подібні апартаменти коштували 20 мільйонів гривень.

Через день після арешту чоловіка, 31 грудня минулого року, Світлана Гринкевич узяла кредит на 5 мільйонів гривень у Олександра Лапшина для погашення боргів, йшлося в розслідуванні hromadske.

Ще одна погана згадка для заводу – він фігурував у справі про розкрадання коштів під час постачання неякісних консервів для Нацгвардії.

"Закуплені військовою частиною 3078 рибні консерви та м`ясна продукція були придбані контрагентами у ТзОВ "Буський консервний завод" під видами інших торгових марок, при чому експертні висновки на поставлені партії товарів не відповідали реально поставленій продукції, що свідчить про її неналежну якість, кількість (вагу) інгредієнтів та невідповідність реальному терміну зберігання", - вказано у судовому провадженні.

Про якість консервів дуже іронічно писав також військовій Харитін Старський.

"Дорогий ТОВ "Буський консервний завод". Пише тобі гвардії сержант Старський. Як у тебе справи? У нас теж нічого. Але є одна проблемка: щоразу, коли мої солдати відкривають "Свинину тушковану", вони бояться, що зомбі в банці оживе і розпочне апокаліпсис. Споглядання останків, які ти кладеш у консерви, сильно деморалізує. Одного разу я запропонував консерву "Свинини тушкованої" нашому взводному вовкодаву Тапіку. Той змахнув лапою сурову сльозину і запитав людським голосом: "За что, командир?", - йшлося в одному з його дописів.

Водночас скарг, датованих пізніше 2017 року, у відкритих джерелах знайти не вдалося.

Раніше повідомлялось, що постачальник Міноборони Тетяна Глиняна придбала кілька мініготелів у Хорватії. Згодом у її компанії заявили, що жодна інвестиція в Хорватії не була здійснена з прибутків від контрактів з Міноборони. 

Читайте також