13 грудня - свято Андрія: що це за свято і прикмети на цей день

Фото з відкритих джерел, ілюстративне фото.

13 грудня в церковному календарі – день Апостола Андрія Первозванного. За легендами Андрій Первозванний народився в місті Вифсаїда в регіоні Галілея (нині північний Ізраїль) в родині простого рибалки.

Будучи ще юнаком він вирішив не одружуватися і присвятити себе Господу. Саме він став першим послідовником Спасителя (саме тому його назвали Первозванним). Згодом він також привів до учнів Ісуса свого брата – святого апостола Петра. Андрій, разом з іншими учнями, всюди слідував за Христом. Він бачив всі його чудеса, страждання і воскресіння.

Андрій Первозванний був наділений здатністю зцілювати будь-які хвороби. Тому слава про його чудеса йшла далеко попереду нього. Коли святий був в селищі Патри, правитель Егіат, який проповідував язичництво, наказав стратити Андрія, розіп’явши його на хресті. Щоб страждання продовжувалися якомога довше, Первозванного вирішено було прив’язати так, щоб його тіло утворило букву “Х”. При цьому цвяхів не вбивали, а руки та ноги перев’язали мотузками.

13 грудня віруючі обов’язково відвідують храм. Перед іконою моляться незаміжні дівчата, бо вважається, що святий дарує сімейне щастя. День Апостола Андрія Первозванного називають одним з найцікавіших і найбільш таємничих. Це пов’язано, перш за все, з ворожіннями, які церква не вітає.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 13 грудня

Які завтра іменини: Андрій, Люція.

Талісманом людей, народжених 13 грудня, є альмандин. Це найміцніший мінерал з сімейства гранатів. Відрізняється яскравим, насиченим кольором. Вважається, що альмандин дарує своєму власнику щастя, допомагає покращити стан нервової системи. Тому його корисно носити літнім людям, які втратили сенс життя.

Що не можна робити в цей день

  • 13 грудня, в день Андрія, заборонено прясти, шити, ткати, бо можна накликати на себе біду.
  • Оскільки все ще триває Різдвяний піст, не можна вживати молочні, м’ясні продукти та яйця.

Народні прикмети і традиції 13 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо йде сніг, то зима буде холодною і морозною;
  • якщо до 13 грудня вже випав сніг, зима буде малосніжною і досить теплою;
  • у вогонь червоний вогонь – на холод, а білий – буде відлига;
  • холодно, але світить сонце – на хороший урожай;
  • 13 грудня немає опадів і світить сонце – холоди скоро закінчаться;
  • вода тиха – зима буде хороша, а галаслива, то почнуться тріскучі морози, хуртовини й бурі.

Андрієва ніч була дуже важливою для дівчат, які вірили, що вона допоможе передбачити долю. Тому дівчата збиралися, щоб поворожити на судженого і дату весілля. В народі 13 грудня називали “Андріївські вечорниці” або “Калита”. Остання назва походить від головної гри цього вечора – калити. Спочатку дівчата печуть кругле печиво-пряник із білого борошна, яке поливають медом. Всередині робиться дірка. Всі дівчата повинні обов’язково взяти участь у приготуванні калити. який печуть усі дівчата разом, адже кожна має взяти участь у готуванні калити. Зверху корж оздоблюють сухими вишнями або родзинками. Печуть в печі так, щоб було важко вкусити. Потім підвішують калиту високо, але так, щоб парубок міг дістати її зубами, якщо добре підстрибне. Один кінець нитки роблять довшим. За нього можна смикнути, щоб калита підстрибнула угору.

Цього дня молодь зазвичай весело гуляла, жартувала. Парубкам навіть дозволялося бешкетувати. Якщо батьки не хотіли пустити дівчину на вечорниці, то хлопці могли обмастити будинок сажею або затягнути воза на дах.

 

Читайте також