5 звичок для довгого та здорового життя

Фото з відкритих джерел

Наші щоденні звички та поведінка безпосередньо впливають на тривалість та якість життя. І це не голослівне твердження, а дані масштабних спостережень, які проводилися протягом 34 років за участю 120 тисяч людей.

Критерії дослідження

1. Здорове харчування.

Баланс між продуктами, що позитивно впливають на здоров'я (овочі, фрукти, горіхи, цільне зерно, корисні жири та жирні кислоти омега-3), та продуктами з потенційно негативним впливом на здоров'я (червоне та оброблене м'ясо, підсолоджені цукром напої, трансжири та натрій).

2. Рівень фізичної активності.

Щонайменше 30 хвилин активності на день від помірної до високої інтенсивності.

3. Здорова вага тіла.

Індекс маси тіла (ІМТ) в інтервалі від 18,5 до 24,9. ІМТ – це співвідношення зростання та ваги людини, яке легко розрахувати на будь-якому он-лайн калькуляторі.

4. Куріння

Оскільки безпечного здоров'ю числа викурених цигарок немає, значним чинником вважався відмовитися від куріння.

5. Помірне споживання алкоголю.

Від 5 до 15 г чистого спирту на день для жінок та від 5 до 30 г на день для чоловіків. Як правило, одна порція алкогольного напою містить близько 14 г чистого спирту. Це близько 350 мл пива чи 150 мл вина.

Висновки

Дослідження показало, що здорові звички мають велике значення. Наприклад, люди, які мали хороші показники за п'ятьма перерахованими критеріями, жили значно довше, ніж ті, хто цим критеріям не відповідав.

Люди, які у віці 50 років (або раніше) включили у свій спосіб життя усі п'ять звичок, збільшили свій термін життя на 12–14 років. Учасники дослідження, які не мали жодної з цих звичок, були більш схильні до передчасної смерті від раку або серцево-судинних захворювань.

Усього одна здорова звичка (не має значення, яка саме) збільшує очікувану тривалість життя на два роки. Відповідно, чим більше у людини здорових звичок, тим довше і повноцінніше вона може прожити. Така ось математика.

Читайте також