7 проблем, від яких врятує хурма

Соковита, солодка, в'яжуча ягода - природний антидепресант навіть завдяки своєму яскравому рудому кольору. Але це далеко не всі плюси хурми: дуже вона вже корисна для здоров'я! Від чого вона нас точно врятує?

Від серцевих проблем. Ні, звичайно, розбите нерозділеною любов'ю серце вона не склеїть, але ж не дарма ж хурму називають "серцевим яблуком"! Якщо розглядати її користь щодо судинних труднощів (насамперед атеросклерозу) та проблем із серцем, то стає очевидним, що навіть яблука поруч із нею і близько не валялися. У ній дуже багато калію, магнію та натрію, які підтримують серцевий м'яз, заліза, що забезпечує кров киснем. Міцність судин, їх еластичність та нормальні функції підтримують вітаміни С та РР. Плюс ще в тому, що хурма має легкий сечогінний ефект. Це корисно не тільки для нирок: ті, у кого підвищений тиск, знають, наскільки шкідливі набряки – отож хурма подбає про те, щоб вони не виникали. Сушені плоди часто використовують при лікуванні гіпертонії.

Від застуд. У хурмі маса антиоксидантів, зокрема вже згаданих вітамінів С та РР. Адже вони не тільки для судин хороші, а й для імунітету в цілому. До того ж ті речовини, які надають хурмі в'язкий смак, насправді є відмінними антисептиками. Хурма (і це доведено дослідженнями) чудово справляється навіть із золотистим стафілококом та кишковою паличкою, що вже говорити про інші бацили та віруси. До речі, суміш хурмового соку з теплою водою – відмінне полоскання при болях у горлі під час застудних захворювань.

Від нетравлення шлунку. По суті, цей плід – це високоякісний пектин у найбільш зручній для травлення формі. Ось чому її рекомендують у різних дієтах, спрямованих на вирішення шлунково-кишкових проблем. Хороша вона при виразковій хворобі, при гастритах із підвищеною кислотністю – у ній самої кислоти дуже небагато, і вона не дратує стінки шлунка.

Від проблем із щитовидкою. У хурмі є такий цінний мікроелемент, як йод. При нестачі його в організмі 100 г хурми на день здатні трохи поправити ситуацію і налагодити функцію щитовидної залози.

Від проблем зі шкірою. Розширені пори, вугрі, зморшки – від усіх цих неприємностей врятує хурма, якщо застосовувати її у вигляді масок. До речі, бета-каротину в хурмі дуже багато, він дарує їй свій яскравий колір. З бета-каротину в нашому організмі синтезується вітамін Е – вітамін краси та молодості. А ще він зміцнює зір та покращує стан волосся.

Від зайвої ваги. У 100 г хурми лише 70 ккал. Зате завдяки великій кількості клітковини вона надовго дарує відчуття ситості. Цим можна скористатися під час розвантажувальних днів.

Від поганого настрою. У цій зимовій ягоді магнію та вітамінів В, саме вони змушують організм синтезувати гормон радості – серотонін. Регулярне вживання хурми врятує від безсоння, заспокоїть нерви, допоможе протистояти стресу та сезонній нудьзі.

Читайте також