Агрономи розповіли, як підвищити врожайність часнику, посадженого восени

Не можна назвати один секретний інгредієнт для підвищення врожайності часнику, але є низка умов, дотримуючись яких можна досягти хороших результатів, розповіли агрономи, інформує Ukr.Media.

Коли садити часник восени?

Найголовніше в посадці часнику — вибрати правильний час: не можна висадити дуже рано і не можна — занадто пізно. Але краще пізніше, ніж раніше, бо якщо посадити часник надто рано, то через високу температуру він швидко рушить у зріст, і до морозів на грядці з'являться зелені паростки — взимку вони, швидше за все, вимерзнуть. За надто пізньої посадки зубчики, навпаки, не встигнуть укорінитися і можуть протягом зими загинути, зазначили експерти.

Відповідний час, коли температура встановилася на позначці близько 10 градусів. До настання заморозків має пройти щонайменше 2-3 тижнів.

В яку погоду садять часник?

Висаджувати часник добре після того, як пройдуть рясні дощі, тому що ґрунт під час посадки має бути добре зволожений. Якщо погода підвела і навіть у жовтні земля залишилася сухою, перед посадкою часнику обов'язково потрібно її добре полити, щоб зубчики, поміщені у вологий ґрунт, одразу дали коріння та почали утворювати кореневу систему. Чим вона потужніша утвориться, тим більше врожаю. Тобто ґрунт на глибині 10-15 сантиметрів — там, де знаходитимуться посаджені зубчики, має бути не просто вологим, а добре зволоженим. А засипати зверху можна й сухою землею.

Що підвищить врожайність часнику?

По-перше, підготовлена для посадки часнику земля має бути пухка, тому що всі цибулинні рослини потребують пухкого ґрунту, а для цього землю обов'язково потрібно глибоко перекопати.

По-друге, у ґрунт потрібно внести фосфорно-калійні добрива, щоб підживлювати рослину восени. А навесні вже знадобиться підживлення у вигляді водорозчинних добрив. Це зазвичай приблизно 50 г комплексного добрива на відро води, рекомендують агрономи.

Читайте також