Бабусин рецепт соління капусти на зиму в бочці

Осінь - пора урожаю. З настанням заморозків наші бабусі та дідусі завжди квасили капусти аби на зиму дістати та поласувати нею.Проте смак щораз виходить різний. Причина - особливість самої капусти та умов в яких вона вирощувалась. 

Капусту слід збирати в кінці жовтня на початку листопада. Це час, коли з’являються перші нічні заморозки, але в загальному-то ще досить тепло. Качани повинні бути білого кольору, без зеленого листя. Це важливо. Зелене листя при засолюванні розповзаються в кашу і гниють, замість того, щоб закваситься. Це дає неприємний запах капусті і відбиває апетит непривабливим видом.

Моркву краще брати велику та яскравого кольору, проте можна й світлу. Ключова особливість терти слід не до кінця, тому що на кінці морква має гіркуватий присмак. 

Сіль потрібна кам’яна, грубого помелу, обов’язково не йодована. Йодована корисніша, але для засолювання овочів і маринування вона не підходить категорично.

Бочку треба приготувати заздалегідь. Вимийте бочку щіткою, з використанням харчової соди. Потім, наповніть її холодною водою і нехай вона 3-4 дня постоїть з водою. Якщо за літо бочка розсохлась, в ній можуть з’явитися щілини, а вода це виправить.

Інградієнти

  • 5 кг капусти
  • 0,5 кг моркви
  • 125 грам солі
  • перець чорний горошок за смаком (інші спеції також)
  • лавровий лист

Приготування:

Для початку слід натерти моркву. Потім беремо шинкувальну доску (або за допомогою техніки) шинкуємо капусту. Вкладаємо в бочку та засипаємо сіллю.Головне правило добре перемішати капусту із сіллю аби там не було грудочок та сіль не була в одному місці. Згодом всипаємо мокрву та добряче перемішуємо, щоб морква та капуста між собою повністю перемішались. Обережно втрамбовуючи ми повинні бачити сік, який виділяється з наших продуктів. 

Після того, як ви поклали і утрамбували всю капусту, накрийте бочку дерев’яним кружечком, і покладіть зверху гніт.

Зверніть увагу!

Якщо власного соку їй не вистачить, вона почорніє і зіпсується. Але не варто судити про кількість соку в перший же день. На другий день з початку засолювання подивіться, якщо сік не з’явився, зробіть розсіл самі. На 1 літр води додайте дві столові ложки солі і добре перемішайте. Коли сіль розчиниться, влийте розсіл в капусту.

Для заквашування капусти потрібно близько 10 днів. Кожен день вранці і ввечері капусту потрібно протикати до самого дна дерев’яною паличкою в кількох місцях. Це потрібно для того, щоб виходив сірководень, який виділяється при заквашуванні капусти.

Дерев’яний кружечок, яким накривають капусту, слід мити, щоб прибрати зайву цвіль. Зовсім від неї позбавлятися не варто, адже саме вона і відповідає за закваску капусти. Але, якщо її занадто багато, капуста вийде більш різка.

Десяти днів заквашування при кімнатній температурі досить. Тепер бочку з капустою треба перенести в прохолодне місце, де вона буде поступово доходити до потрібної кондиції. Капуста не боїться морозу і бочка може стояти всю зиму на балконі. Після відтаюванні капуста буде не тільки пахнути деревом, а й отримає смак свіжого морозу, а це завжди новий і приємний смак.

 

Читайте також