Чому вчителям важливо вакцинуватися від COVID-19 та інших інфекційних хвороб: пояснює лікар

Ілюстративне фото

Цьогоріч навчальний процес у багатьох школах відбувається по-різному: дистанційно, очно та у змішаному форматі. Однак, це не скасовує важливості вакцинації вчителів та співробітників навчальних закладів, бо хвороби нікуди не зникли. Журналісти «Рівне Медіа» поспілкувалися з заступником головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги "Ювілейний" Миколою Доликом про те, які щеплення мають бути у вчителів, щоб не наражати себе на ризики.

На Рівненщині фіксують все більше випадків COVID-19

У першу чергу Микола Долик нагадав, що педагогам треба зробити другу дозу вакцини від COVID-19, а тим, хто має дві дози, – бустер, щоби посилити свій захист проти коронавірусу. Бо, судячи з кількості підтверджених випадків захворювання, зрозуміло, що вірус активно поширюється регіоном.  

“Коронавірус нікуди не зник – зокрема, у нашому регіоні від початку пандемії  на коронавірус захворіло 180 678 осіб, померло – 2607 хворих. За даними Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб, упродовж 38-го тижня 2022 року зареєстровано 1518 випадків інфікування коронавірусною хворобою”, - ділиться лікар.  

Нещодавно на Рівненщину вперше прибула вакцина Johnson & Johnson. Цю вакцину також можна використовувати як бустерну дозу. При цьому, немає значення, якими вакцинами людина щеплювалася до цього.

Світлана, викладачка англійської мови на курсах із вивчення іноземних мов у Рівному

«Мої учні дуже різних вікових категорій. Я викладаю англійську мову як школярам, так і дорослим людям. Торік я вакцинувалась двома дозами «Модерни». У липні щепилась бустерною дозою. Вважаю це необхідним для представників усіх професій, які тісно контактують із людьми. Я встигла перехворіти на коронавірус до щеплення у важкій формі і не хочу повторення. Крім того, заразити когось із учнів – це безвідповідально з боку кожного педагога».

Від яких небезпечних хвороб мають захистити себе вчителі?  

Також Микола Долик нагадав, що окрім вакцинації від коронавірусу, дорослі люди мають вакцинуватися від дифтерії та правця.  До цих хвороб імунітет, який створює вакцинація у дитинстві, не зберігається на все життя, тому потрібно проводити ревакцинацію. Це щеплення треба повторювати кожні 10 років. Перша ревакцинація у дорослому віці - у 26 років, а далі - кожні 10 років. 

“Правцем легко заразитися, бо його спори підстерігають людину у багатьох місцях: у саду, на городі, у парку. Для зараження достатньо травмуватися і занести до рани бруд зі спорами правця. Вчителі, як і будь-які інші люди, не застраховані від поранень, падінь. У невакцинованих людей правець викликає страшні судоми, уражає нервову і дихальну систему. З лікуванням відсоток виживших - 70%, без стаціонарного лікування - 100% смерть”, - застерігає Микола Долик.

За словами лікаря, якщо людина не впевнена чи не пам’ятає, чи вакцинована вона від правця та дифтерії, - треба без вагань робити щеплення. 

“Не менш тяжка хвороба - дифтерія. Вона передається повітряно-крапельним шляхом або через заражені предмети побуту. Тому шкільні колективи, де діти та вчителі тісно і довго перебувають у замкнутих приміщеннях - сприятливе місце для поширення цієї інфекції. Хвороба проявляється ураженням дихальної системи, у горлі утворюються плівки, які можуть перекрити доступ кисню, і людина задихається. Лікування лише стаціонарне”, – додає лікар. 

До того ж, якщо ви пропустили планові щеплення в дитинстві, їх необхідно надолужити. Для цього проконсультуйтеся зі своїм лікарем, і він розробить для вас індивідуальний графік вакцинації. 

Крім обовязкових щеплень є і додаткові, але не менш важливі: проти грипу, вітрянки, пневмококової та менінгококової інфекцій, вітряної віспи, гепатитів А і В. Всі ці хвороби особливо небезпечні для людей із хронічними хворобами чи іншими станами організму, які порушують його нормальну роботу. Щепитися проти цих хвороб можна за власний кошт.

Детальніше про щеплення проти цих хвороб читайте у матеріалі: Обов`язкові і додаткові щеплення: розбираємося з лікарем

Для отримання щеплення від COVID-19 необхідно прийти до пункту вакцинації та обрати вакцину. 

Якщо у вашому населеному пункті є безпечний доступ до пунктів та центрів вакцинації — зверніться туди, щоб отримати щеплення. 

Перелік пунктів та центрів за посиланням: https://bit.ly/vaccinationpoints.

Читайте також