До уваги рівнян: як уберегти дітей від біди

Служба порятунку приділяє значну увагу вихованню у підростаючого покоління навичок безпеки життєдіяльності. Однак найбільша відповідальність за безпеку дитини покладається, звичайно ж, на батьків.

Природна допитливість малечі досить часто призводить до того, що не розрахував власні сили, діти стають учасниками надзвичайних подій та наражають своє життя на небезпеку.

Зокрема, з потеплінням більшість свого часу маленькі українці проводять на свіжому повітрі. В гонитві за гострими відчуттями вони частенько залазять на дахи будівель та недобудов, звідки потім не можуть самостійно спуститися.

Так, цього тижня в селищі міського типу Теплик Вінницької області 11-річний хлопчик провалився крізь дах та впав всередину будівлі. Надзвичайники, які прибули на виклик, з'ясували, що хлопчик з друзями вирішив погратися на даху цегляної будівлі на вул. І. Богуна. Однак, старе перекриття не витримало ваги дитини і школяр провалився. Оскільки споруда була зачиненою, хлопець опинився у пастці. Тож, його товариші зателефонували рятувальникам, які за допомогою драбини визволили дитину.

Схожий випадок стався днями і у Хмельницькій області, де двоє підлітків забралися на 3-й поверх старого млина і не змогли самостійно спуститися.

Крім того, досить часто рятувальникам доводиться визволяти дітей, які з різних причин опиняються зачиненими у власних домівках. Часом, варто лише батькам відволіктися, як малеча сама ненароком зачиняється на балконі або ж у квартирі. Проте найбільшу загрозу становить свідоме “ув'язнення” дорослими своїх дітей у помешканні.

Саме з такою халатністю мали справу рятувальники Полтавщини на початку цього тижня. 9 квітня до Служби порятунку від небайдужих громадян надійшло повідомлення про те, що на останньому поверсі 5-поверхового житлового будинку на вул. Манагарова міста Кременчук, на підвіконні біля відчиненого вікна сидить малолітня дитина і плаче. Терміново на місце виклику прибули рятувальники. Встановивши, що двері в квартиру зачинені, вони піднялися за допомогою автодрабини на балкон, відчинили квартиру та знесли хлопчика східцями донизу. Дитина 2014 року народження перебувала в квартирі сама, тож до місця події фахівці ДСНС викликали поліцію та швидку медичну допомогу.

Проте не завжди батьківське недбальство завершується щасливим порятунком.

Зокрема, днями моторошна трагедія трапилася на Вінниччині, де у селі Михайлівка Ямпільського району, на території одного з приватних домогосподарств, під час спалювання сміття загинула однорічна дитина. За попередніми даними, 21-річна “мати” залишила доньку у візочку поблизу багаття. В якусь мить візочок з дитиною покотився з пагорба прямісінько у вогонь. На превеликий жаль, від отриманих опіків дитинка загинула. Ось так, кричуща безвідповідальність та бажання громадян навести лад на подвір'ї обертається на трагедію.

Тож, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до батьків із проханням подбати про безпеку підростаючого покоління. Зокрема:

  1. Слідкуйте за тим, щоб малолітні діти не відвідували самостійно місцеві ставки, річки або покинуті будівлі;
  2. Тримайте запальнички та сірники в недоступних для малечі місцях і розповідайте їм про небезпеку, яку приховує у собі вогонь;
  3. Не залишайте дітей вдома самих, якщо вони не в змозі самостійно вирішити проблеми, які можуть виникнути;
  4. Перевірте справність електромережі та не дозволяйте малолітнім дітям самостійно користуватися побутовими приладами;
  5. Виховуйте у малечі навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, тощо;
  6. Обов’язково розкажіть дітям, що у разі виникнення пожежі необхідно терміново сповістити про це дорослих та Службу порятунку за номером “101”.

Пам'ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все, ваша особиста відповідальність!

Читайте також