Гортензії восени: догляд, обрізка та підживлення на зиму

Ілюстративне фото

Восени приходить час приділити увагу красуням гортензіям. Саме ці розкішні кущі тішать садівників ціле літо і до пізньої осені. Однак, щоб забезпечити красиве цвітіння і на наступний рік, потрібно забезпечити цій культурі комфортний перехід у зиму.

Отож, в умовах українського клімату, зазвичай, найбільше культивують такі гортензії: волотисту, деревоподібну, великолисту, витку, дуболисту. До кожної з них потрібен особливий підхід.

Обрізка гортензії

Обрізка гортензії восени абсолютно безпечна і забезпечить рослині розкішне цвітіння наступного року.

Гортензії деревоподібна й волотиста відомі своєю зимостійкістю і вмінням добре відновлюватися після суворих морозів. Основну обрізку цих видів гортензії зазвичай роблять навесні, перед початком вегетації. Але багато садівників, спираючись на нові дослідження, стали обрізати ці гортензії восени. Оскільки весною вона втрачає багато соку.

Обрізці підлягають деревоподібні гортензії старші чотирьох років. Найперше видаляють хворі, сухі, старі пагони зі слабкими гілочками й гілки, які загущують кущ. Всі сильні гілки вкорочують до 2-3 розвинених бруньок. Дорослу та стару рослину, яку потрібно омолодити, обрізають, залишивши всього по 10 см від кожного пагона. Якщо кущ занадто великий і старий, не потрібно обрізати його за один раз, інакше короткі пагони не зможуть прогодувати велику кореневу масу. Проведіть омолодження куща частинами за три роки. Молоді рослини потребують лише косметичної обрізки.

Волотисту гортензію обрізають помірно, як дерево, не чіпаючи скелетних гілок: з декількох пагонів, які ростуть з однієї точки, залишають лише ті, що ростуть назовні. Видаляють всі мертві та хворі, слабкі пагони, сухі суцвіття.

Гортензія великолиста потребує дуже акуратної обрізки. Обрізають відцвілі суцвіття й старі (старші 5 років) пагони, зламані та хворі гілки.

Обрізка дуболистої та ліаноподібної гортензій може бути лише косметичною – з видаленням торішніх суцвіть до першої пари сильних бруньок і слабких, старих пагонів повністю.

Обробка гортензій

Восени гортензії необхідно обробити препаратами від шкідників (фітоверн, бітоксибацилін, лепідоцид) і хвороб (бордоська суміш).

Підживлення гортензій фосфорно-калійними добривами. Азотом восени гортензія не підживлюється

Накриття на зиму

Всі види гортензій на зиму потребують укриття. Деревоподібну, волотисту досить високо підгорнути чи підсипати кислим торфом або хвойним опадом. Великолисту гортензію слід добре вкривати, щоб не замерзли квіткові бруньки. Молоді рослини можна повністю засипати торфом, а зверху закрити плівкою чи іншим матеріалом, який не промокає.

Джерело

Читайте також