Ідеально хрусткі малосольні огірки за 3 години: рецепт від Євгена Клопотенка

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко поділився рецептом ідеально хрустких малосольних огірків. Для цього знадобився всього три години. 

4 поради, як приготувати смачні та хрусткі малсольні огірки. 

Огірки. Перше і найважливіше – звичайно ж, правильний вибір огірків. Найкраще огірки з грядки, домашні, але не корнішони. У будь-якому випадку вибирайте огірки середніх розмірів, молоді та свіжі. Якщо огірки трохи полежали на сонці та прив’янули, то хрусткими не вийдуть. Будь-які огірки перед тим, як їх робити малосольними, найкраще замочити в холодній воді на годину, якщо тільки-но з грядки – на 20-30 хвилин. Так вони стануть пружними.

Вода. На смак малосольних огірків впливає й вода, яку ви оберете. Найкраще віддати перевагу бутильованій або фільтрованій воді. Щоб прискорити процес приготування, кухар радить взяти газовану воду.

Спеції. По суті для малосольних огірків потрібна просто кам’яна кухонна сіль. Морську сіль і йодовану для засолювання не використовують. Щоб надати огіркам неповторний смак, можна використовувати часник, листя вишні, смородини, корінь і листя хріну, суцвіття кропу, а також перець чилі. Ви можете експериментувати, додаючи, наприклад, лавровий лист, перець горошком, скибочку зеленого кислого яблука, а також чорну або червону смородину.

Посуд. Малосольні огірки можна рбити прямо в банці. Дуже зручно поставити в холодильник і взяти з собою на природу. Але цілком можна використовувати і звичайну каструлю. Правда, в останньому випадку необхідний гніт.

ЯК ЗРОБИТИ МАЛОСОЛЬНІ ОГІРКИ

ІНГРЕДІЄНТИ

 На 2 л банку:

1-1,5 кг огірків

2 ст. л. солі

1 пучок спецій (листя вишні, смородини, корінь і листя хріну, суцвіття кропу)

10 г перцю чилі

500-800 мл води (столової газованої)

1 головка часнику

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Перше з чого ви повинні почати – із вибору огірків. Візьміть огірки до 10 сентиметрів, із красивими пухирцями і без жовтизни. Помийте їх, викладіть в миску та залийте водою. Залиште на 20-30 хвилин. Такий прийом дозволить отримати вам ідеальні хрусткі огірочки.

 КРОК 2

Листя хрону, вишні та смородини помийте та крупно поріжте. Цей пряний букет додасть огіркам неповторний смак, тому, чим більше буде листя, тим краще.

 КРОК 3

Перець чилі треба порізати тонкими кружечками. Мені дуже подобається, коли в огірках є зовсім непомітна гострота. Якщо хочете ще гостріше, візьміть більше перцю.

 КРОК 4

На дно банки викладіть порізане листя, суцвіття кропу, корінь хрону, зубчики часнику та шматочки гострого перцю. Зверху викладіть огірки. Їх потрібно викласти дуже щільно, щоб вони зайняли всю банку. Зверху насипте сіль.

 КРОК 5

Залийте огірки газованою водою. Потрібно використовувати звичайну столову воду з нейтральним смаком. Можна брати слабо- або сильногазовану воду. Вода повинна бути кімнатної температури. Після того, як ви залили огірки, залиште їх на 2 години при кімнатній температурі, після чого помістіть в холодильник. Ще через 3-4 години можете діставати і пробувати. Якщо ви любите більш солоні огірки, трохи збільште час засолювання огірків.

 

Читайте також