Ідеально смакуватиме із млинцями: смачне й ароматне варення з абрикос

Розпочався сезон абрикос, а з ним - і різних абрикосових заготовок на зиму. Із ранніх фруктів можна приготувати ароматне варення, яке ідеально смакуватиме із млинцями. Десерт можна приготувати різним за консистенцією. Зі щільних недостиглих плодів вийде варення шматочками, а зі стиглих - майже однорідний джем.

Варення з абрикос шматочками

Інгредієнти:

  • абрикоси - 2 кг;
  • цукор - 1 кг.

Абрикоси переберіть, виріжте підгнилі й пошкоджені частини. Промийте під проточною водою кілька разів і відкиньте на друшляк. Розріжте кожен плід навпіл і видаліть кісточку. Викладіть фрукти у скляний або емальований, але не алюмінієвий посуд.

Засипте половиною цукру й перемішайте. Накрийте посуд кришкою. Залиште абрикоси на 3-4 години, щоб вони промаринувалися у власному соку. Поставте каструлю на плиту й доведіть до кипіння. Спробуйте десерт на смак - залежно від сорту абрикос він може бути достатньо або недостатньо солодким. У другому випадку досипте цукор за смаком.

Після закипання варіть варення з абрикос 5 хвилин. Якщо з'явиться пінка, то обов'язково зніміть її шумівкою. Банки для консервації простерилізуйте в духовці або мікрохвильовій печі, а кришки окропіть окропом.

Розкладіть десерт по ємностях і переверніть догори дном. Накрийте банки з варенням теплою ковдрою й залиште до повного охолодження. Потім переставте в темне та прохолодне місце.

Варення з абрикос із кісточками

Інгредієнти:

  • абрикоси - 800 г;
  • цукор - 500 г;
  • вода - 250 мл.

У цьому рецепті абрикоси варять разом із ядрами кісточок, що надасть десерту приємного мигдалевого присмаку.

Абрикоси вимийте, наріжте половинками. Видаліть кісточки й розбийте молотком. Дістаньте з них ядра та злегка підсмажте на сухій пательні. Потім пересипте до фруктів.

У каструлю влийте 250 мл води або менше, якщо хочете густе варення. Усипте цукор, доведіть до кипіння й варіть 3 хвилини. Залийте цукровим сиропом абрикоси з ядрами та дайте повністю охолонути. Потім два рази злийте сироп назад у каструлю та ще раз доведіть до кипіння, залийте фрукти й остудіть. Тобто сумарно таку процедуру потрібно провести три рази.

Готове варення проваріть на плиті ще 15 хвилин і розкладіть по стерилізованих банках. Поставте догори дном і залиште до повного охолодження.

Джерело: УНІАН.

Читайте також