Кімнатні квіти "жіноче щастя": що робити, щоб листя не в`яло і не сохло

Спатифілум або, як його називають у народі, "жіноче щастя" – ідеальна рослина для домашнього вирощування. Вічнозелений, колоритний, з красивими квітками спатифілум походить з родини ароїдних. Він потрапив на наші підвіконня з тропіків. Його вотчина – болотисті ліси, береги водойм. За період культивації квітникарям вдалося вивести безліч сортових різновидів спатифілума.

Розташування

Підібрати комфортне місце для спатифілума не так вже й просто. Рослина світлолюбна. Її листки наполегливо тягнуться до світла, але смертельно бояться сонця. Тому оптимальним куточком для проживання спатифілума є підвіконня вікон, які виходять на північ. У всіх інших випадках, рятуючи листя, рослину розміщують на полицях, меблевих тумбах або навіть на підлозі. Так спатифілум отримає достатньо світла і не зазнає перегріву.

У цілому рослина не дуже вибаглива до нестачі освітлення, однак глибока тінь не дасть їй змогу проявитися у всій красі. Листки спатифілума залишаться маленькими, та і цвісти він почне значно рідше.

Підживлення

Підгодівля для спатифілума життєво важлива, втім, як і для всіх представників ароїдних. На етапі росту і розвитку рослину слід удобрювати двічі на місяць. Надалі це робиться дещо рідше. Більше за всі поживні суміші спатифілум полюбляє настій курячого посліду, але догляд в домашніх умовах це рідко передбачає. Відсутність натуральної добавки листю спатифілума з лишком компенсують мінеральні добрива.

Мікрокліматичні нюанси

Спатифілум – тропічна рослина, яка звикла жити у вологому і теплому середовищі, отже, доглядаючи за рослиною в домашніх умовах, потрібно створити для неї аналогічні умови. Особливу увагу треба звернути на вологість повітря. Якщо воназа низька — рослині потрібне обприскування і проводити душові процедури. Листки спатифілума зрошуються тільки теплою водою. Частота процедур залежить від сезону. У спеку я це роблю щодня, взимку зменшую кількість обприскувань спатифілума до трьох разів на тиждень.

Добре вплине на стан листя поміщення спатифілума в піддон з мокрим мохом або вологим піском. Відмінні результати дає вирощування спатифілума в акваріумах.

Щодо температурних показників спатифиллум менш примхливий. Рослина буде активно цвісти і при + 16 о, і при + 25 о.

Любителі провітрювань мають зважати, що листя спатифілума погано реагує на протяги, тому треба стежити, щоб квітка не стояла на шляху руху повітряних потоків.

Полив

Вибагливість спатифілума до вологи позначиться і на поливі. Догляд в домашніх умовах в цьому випадку зведеться до підготовки поливної води. Спатифілум поливають м'якою водою. За змогою давайте рослині талу або зібрану дощову воду. Критерієм оцінювання потреби спатифілума в поливі є стан землі у вазоні. Сигналом до дії буде її просохлий верхній шар. Не заливайте рослину! Надлишок вологи та її застій у вазоні призведе до загнивання коренів.

Читайте також