Класичний рецепт манника від Євгена Клопотенка

Один із етапів приготування повітряного манника – необхідно правильно збити білки. Основне, щоб на посуді не було жиру чи води. Саме тому візьміть суху скляну чи залізну ємність та протріть її серветкою, змоченою в оцті. Те саме зробіть із віничком. Руки в процесі приготування також повинні бути сухими. Обережними треба бути із відділенням білків від жовтків. Останні – це теж жир, тому важливо, щоб він не потрапив до білків.

Джерело: сайт Євгена Клопотенка.

Збивайте білки із цукром доки вони не перетворяться на стійку піну, яка не стікає з ємності навіть, якщо її повністю перевернути верх дном.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 400 г манної крупи 
  • 200 мл молока 2,5% 
  • 160 г вершкового масла (+20 г для змащування форми) 
  • 10 г розпушувача
  • 250 г цукру
  • 8 яєць 
  • цукрова пудра для подачі

Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Відокремте з 8 яєць жовтки від білків. У жовтки висипте 125 г цукру та ретельно розітріть віничком. Білки поки залиште, вони пригодяться пізніше, як і інша частина цукру.

КРОК 2

До 400 г манної крупи додайте 10 г розпушувача та пересипте у яєчну суміш. Добре перемішайте.

КРОК 3

Підігрійте 200 мл молока 2,5% до 70 градусів. Орієнтуйтеся на появу пари над поверхнею. Зніміть з вогню, додайте 160 г вершкового масла 82,5% та перемішуйте, доки воно повністю не розтане. Перелийте молочно-вершкову суміш у тісто та вимішайте віничком.

КРОК 4

Білки збийте з рештою цукру до стійких піків. Після обережно вмішайте в тісто силіконовою лопаткою.

КРОК 5

Змастіть форму 20 г вершкового масла та перекладіть тісто в неї. Ця кількість розрахована на форму діаметром 22-24 см.

КРОК 6

Ставте випікатися манник на 30-40 хвилин за температури 180 градусів. В залежності від товщини випічки час може збільшитися.

КРОК 7

Готовий манник залиште охолоджуватися у формі, потім вийміть та наріжте на порційні шматочки. При подачі посипте цукровою пудрою.

Читайте також