Лікар-анестезіолог з Рівного повернувся з Антарктиди

Рівнянин Ігор Дайнека, який рік був членом експедиції до Антарктиди, повернувся в Україні.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Після року роботи на станції “Академік Вернадський” 25-та Українська антарктична експедиція (УАЕ) повернулася додому. Команда прилетіла в аеропорт “Бориспіль” сьогодні, 29 квітня 2021 року. Разом з ними також приїхала сезонна експедиція, учасники якої працювали на станції близько двох місяців.

Шлях полярників в Україну почався 19 квітня. Спершу вони подолали кораблем не надто прихильну цього разу протоку Дрейка, дісталися портового чилійського міста Пунта-Аренас, а вже звідти з двома пересадками (Сантьяго, Париж) летіли додому. Сльози радості, обійми та шампанське – так наших полярників і полярниць зустрічали в “Борисполі” їхні рідні, друзі та колеги.

Суспільному Ігор Дейнека телефоном розповів, що його шлях додому тривав десять днів: через протоку Дрейка до портового чилійського міста Пунта-Аренас, а звідти у Сантьяго та Париж.

"Перезмінка була така інтенсивна, дуже швидко потрібно було забиратися звідти, тому що вже напирав лід. Вже ж зима в Антарктиді, якраз штормова погода була. Я, чесно кажучи, до цих пір не знаю, де я. Якось в перші хвилини сльози і таке піднесення. Але після того декілька хвилин і здається, ніби вже нікуди не їхав. Відчуття, що ти нарешті вдома", – сказав Ігор Дейнека.

Читайте також