Мінімум зусиль - максимум смаку: рецепти крутих соусів, які готуються за 1 хвилину

Фото з відкритих джерел, ілюстративне фото.

Соус – останній штрих, остаточна прикраса, прощальна посмішка. Він завершує страву, надає їй необхідної чарівності. Існують соуси, які не вимагають ні зусиль, ні часу, ні грошей, ні навіть вміння і здатні при цьому суттєво урізноманітнити меню.

Наприклад, чого вже простіше: коли м'ясо підсмажене, в ту ж сковорідку, не знімаючи її з вогню, плеснути трохи червоного вина, як слід пошкребти осад, що пристав на дно. Через пару хвилин у вас готовий чудовий соус до стейку.

Можна розрізати навпіл лимон, обсмажити половинки на місцях зрізів, поки поверхня не закарамелізується і видавити сік. Приправте трохи сіллю і подавайте до смаженої риби або курячої грудки.

Якщо гарче, немає соусу краще, ніж індійська райта. Візьміть пару огірків, натріть їх на тертці, відіжміть із м'якоті зайву вологу. Потім додайте натурального йогурту і, не скуплячись - дрібно нарізаної свіжої кінзи. Приправте сіллю, чорним перцем та меленою зірою. Райта відмінно піде будь-який шматок баранини, приготовлений будь-яким чином.

Китайці багато чого готують і дуже швидко - соуси теж. Змішайте одну частину чорного рисового оцту та три частини соєвого соусу. Вийде китайська приправа для пельменів.

Або змішайте в рівних частках рисове вино та соєвий соус, додайте трохи цукру та перемішайте до повного розчинення. Додайте очищену і дрібно нарізану грушу, трохи нашаткованої зеленої цибулі та насіння кунжуту - готовий універсальний соус.

Приготувати гостріший соус — теж не проблема. Дрібно наріжте корінь імбиру, часник і перець чилі, залийте соєвим соусом, додайте трохи кунжутної олії. Дайте настоятися хвилин п'ять. І подавайте — наприклад, із креветками. Таким соусом можна заправити нарізані огірки, і тоді вийде чудова закуска до горілки.

Для свіжих овочів можна зробити сирний соус. Розімніть виделкою трохи сиру з блакитною пліснявою. Додайте до нього сирного сиру та нежирних вершків, перемішайте. По консистенції соус повинен вийти досить густим. Подавайте його з нарізаними довгими скибочками овочами: морквою, селера, болгарським перцем. Непогано поєднується він і з сирими печерицями.

До речі, з винаходом блендера багато швидких рецептів стали ще швидше. Зокрема, приготування італійського песто, яке раніше вимагало півгодинного перетирання у ступці, тепер забирає всього кілька хвилин. Рецепт цей належить до загальновідомих, проте про всяк випадок повторимо його ще раз. Покладіть у чашу блендера жменю кедрових горіхів, зубчик часнику та жменю натертого пармезану. Увімкніть пристрій і не вимикайте, доки не утвориться грубе пюре. Додайте великий пучок свіжого базиліку, знову увімкніть мотор і, не вимикаючи його, потроху вливайте оливкову олію, доки песто не набуде потрібної консистенції. Трохи макаронів чи навіть просто свіжого хліба — більше до нього нічого не треба.

Існують і такі рецепти соусів, які не вимагають ні сковороди, ні каструлі. Саме такий рецепт сальси з обвуглених овочів. Поки вугілля прогоряє, і смажити м'ясо ще рано, покладіть на них овочі та запікайте. А коли м'ясо буде готове, вам знадобиться трохи більше двох хвилин, щоб завершити приготування соусу, пробивши їх у блендері.

Гостра сальса з обвуглених овочів

Для приготування 2-3 порцій соусу потрібно:

  • 1 середня цибулина.
  • 2 великі помідори.
  • 2-3 стручки гострого перцю чилі.
  • 3 ст. л. кислого апельсинового соку.
  • невеликий пучок кінзи.
  • сіль.

Неочищені цибулю, помідори і перець чилі повністю покласти прямо на вугілля, що тліє. Обпалити з усіх боків, постійно перевертаючи, поки овочі не стануть м'якими, а їхня шкірка не обвуглиться. Важливо пам'ятати, що час для приготування кожного з овочів потрібен різний.

Готові овочі викласти на тарілку та накрити на пару хвилин харчовою плівкою. Очистити від обвугленої шкірки, а у чилі ще й видалити насіння.

Нарізати овочі на невеликі шматочки, кинути в чашу блендера і подрібнити. У процесі подрібнення додати листя кінзи, апельсиновий сік та сіль. Якщо блендера немає, дрібно наріжте овочі звичайним ножем. Якщо апельсиновий сік недостатньо кислий, розбавте його соком лайма або лимона.

Фото з відкритих джерел. 

Читайте також