МОН рекомендує вишам розпочати навчання для першокурсників з 15 вересня

Ректори українських університетів можуть самостійно визначати дату початку навчального року з огляду на безпекову ситуацію. 

Про це під час телемарафону повідомив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко. 

При цьому МОН рекомендує розпочати навчання для першокурсників з 15 вересня. 

"Вступна кампанія була трошки зміщена, і це 15 вересня – це компенсація, щоб нікуди не поспішали, щоб всі студенти склали НМТ. Щоб ми не втратили жодну дитину, ми рекомендували зараховувати їх і починати навчання вже з 15 вересня", – сказав посадовець. 

Водночас для студентів 2, 3, 4 курсів та другого курсу магістратури рекомендують встановити початок навчання на 15 серпня.

"Перша й найголовніша, щоб діти якомога швидше пішли в офлайн навчання. Ми маємо забезпечити альтернативу: або офлайн, або онлайн, або змішана форма навчання для того, щоб студенти не втратили жодного дня свого студентського життя.

Багато закладів освіти починають навчання 15 серпня, але виводять тільки ті спеціальності, де висока питома вага дуальної освіти, де необхідно тренуватися і мати практику, а соціогуманітарні спеціальності будуть починати навчання з 15 вересня", - додав Вітренко. 

Він також зазначив, що наразі триває аудит безпекової ситуації у навчальних закладах.

"Навчальні заклади, як школи, так і виші, мають стати територією безпеки, щоб родини не переживали за те, куди йдуть їхні діти і були впевнені, що вони перебувають у безпеці. Тому рекомендації щодо змінності, розробити навчання по днях.

Саме з цього приводу ми рекомендуємо використовувати суботи. Це має розвантажити аудиторії для студентів відповідно до кількості місць в укриттях", - наголосив Вітренко. 

Читайте також