На Рівненщині сталося 6 нещасних випадків на робочому місці

фото ілюстративне

Небезпечні роботи на висоті: на Рівненщині з початку року сталося 6 нещасних випадків, пише Управління Держпраці у Рівненській області.

В 2017 році в Рівненській області сталося 13 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, внаслідок падіння працівників з висоти. За вісім місяців 2018 року - вже 6 таких випадків, у тому числі 2 із смертельним наслідком. 
В Управлінні Держпраці наголошують: не ризикуйте своїм життям – дотримуйтесь вимог безпеки!

Що саме необхідно знати і виконувати працівникам під час роботи на висоті - роз’яснює заступник начальника відділу нагляду у промисловості Управління Держпраці у Рівненській області Валерій Дерманський

Найбільш частими причинами падіння працівників з висоти є: 

- відсутність або неправильне застосування засобів індивідуального захисту,
- невиконання вимог інструкцій з охорони праці, неправильна організація робочих місць, а відповідно невиконання посадових обов'язків керівниками різних рівнів.

Вимоги безпеки під час виконання робіт на висоті регламентуються нормативно-правовим актом з охорони праці - „Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті НПАОП 0.00-1.15-07 ” (далі – Правила…)
Роботи на висоті – роботи, що виконуються на висоті 1,3 м і більше від поверхні ґрунту, перекриттів або робочого настилу, під час виконання яких працівник перебуває на відстані менше ніж 2 м від межі не огороджених перепадів по висоті, а також роботи з робочих платформ підйомників і механізмів на висоті 1,3 м і більше.

До виконання робіт на висоті допускаються особи, не молодше 18 років, та які пройшли: 

- професійний добір; 
- медичний огляд; 
- спеціальне навчання та перевірку знань з охорони праці; 
- навчання та перевірку знань з протипожежної безпеки осіб, які виконують вогневі роботи.

Відповідно до Правил на підприємстві роботи на висоті повинні виконуватись за двома розпорядчими документами, а саме: за наряд-допуском, або розпорядженням. Виконання робіт на висоті за іншим розпорядчими документами, або без вказаних розпорядчих документів Правила не допускають. 

Перед початком виконання робіт на висоті працівникам має бути проведений цільовий інструктаж, під час якого роз'яснюють: 

- способи безпечного виконання робіт; 
- порядок підходу до робочого місця та виходу з нього; 
- стан робочого місця; 
- порядок користування засобами страхування; 
- порядок і місце установки вантажопідіймальних засобів; 
- способи безпечного переходу з одного робочого місця на інше; 
- методи установки або знімання елементів конструкції, будівлі тощо; 
- забезпечення необхідними умовами праці на робочому місці (освітленість, температура, вологість повітря, шум, вібрація тощо); 
- стан риштувань, майданчиків, драбин, огороджень, опорних та страхувальних канатів тощо; 
- необхідність застосування засобів індивідуального захисту (касок, запобіжних поясів тощо); 
- порядок застосування верхолазного спорядження та страхувальних засобів під час виконання робіт у безопорному просторі.

Якщо роботи на висоті виконуються за наряд-допуску, то до нарядів додаються проекти виконання робіт чи технологічні карти за рішенням осіб, які мають право видачі нарядів.

Основним засобом індивідуального захисту при виконанні робіт на висоті є запобіжний пояс (лямковий або безлямковий).
Правила встановлюють вимоги до періодичності випробувань та огляду запобіжних поясів. Пояси повинні не рідше одного разу на 6 місяців випробовуватись статичним навантаженням крім того запобіжні пояси повинні кожен день до початку робіт оглядатись. Результати оглядів та випробувань заносяться у Журнал обліку та зберігання засобів захисту

Читайте також