"Наближається важка зима", — українців закликають не зимувати в окупації

Фото: Reuters

Жителів тимчасово окупованих територій закликають не залишатися там на зимовий сезон. Про це повідомляє видання "Радіо Свобода", посилаючись на міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірину Верещук.

За її словами, наближається "важка зима", тому частина міст, сіл Запорізької, Херсонської та Харківської областей можуть опинитися без засобів до життя: опалення і світла.

Тому міністерка закликала всіх евакуюватися, особливо жінок із дітьми. З Херсонської області вже виїхало близько 50% населення, за даними Херсонської ОВА, очікують на евакуацію понад 20 000 жителів області. 

У Запорізькій області також очікують складної ситуації з опаленням. У багатьох громадах відсутнє постачання газу, а запастися дровами практично неможливо, тому що окупанти залишають розтяжки у лісопосадках. 

Голова Василівської об'єднаної територіальної громади Запорізької області Сергій Каліман повідомив, що на сьогодні ситуація з опаленням в окупованій Василівці критична, тому що у громаді повністю відсутнє постачання газу.

"Що стосується нашої території, то практично в кожній посадці в нас знаходяться російські війська. Дуже багато в посадках у нас стоять розтяжки, заміновані, тому люди бояться йти та запасатися дровами. Я впевнений, що люди розраховують на старі запаси", – запевнив Каліман.

Евакуацію з обох регіонів зараз проводять переважно за підтримки волонтерів. Міський голова тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров зазначив, що наразі провести евакуацію з непідконтрольної українській владі території Запорізької області майже неможливо.

"Двічі нам вдалося провести організовану евакуацію, другий раз був досить важкий. Всіх водіїв зсадили в один автобус, а всі інші автобуси вкрали і сказали, що треба їхати без людей. Три дні також пані Ірина Верещук, ОВА вели перемовини, щоб повернути автобуси й забрати людей. Тому остання евакуація була досить жорстка і після цього рашисти не дають змогу нам проводити централізовану евакуацію", – повідомив мер Мелітополя.

У малих громадах найбільш проблемно — евакуювати сільське населення, адже люди мають паї, худобу та майно, яке бояться залишати. Втім, чимало мешканців окупованих території усвідомлюють небезпеку перебування в окупації під час холодного сехону і планують евакуюватися у вересні-жовтні.

Читайте також