Навчання у громадах, розвиток реабілітації та психологічної допомоги: на Рівненщині розвиватимуть ветеранську політику

У Рівному представники  профільних департаментів Рівненської ОДА, які працюють із ветеранами та їх родинами, керівники реабілітаційних медзакладів та спортивних установ, які працюють з учасниками бойових дій, зібрались на зустріч, під час якої обговорювали актуальні та термінові проблеми у сфері ветеранської політики.

Однією із обговорених проблем був недостатній рівень кваліфікацій та навичок у роботі з ветеранами фахівців у тергромадах. Зокрема, як зазначили представники влади, якщо у обласному центрі є можливості для отримання ветеранами психологічної допомоги, реабілітації та консультації із нагальних проблем, то у селах, селищах та маленьких містах області ця сфера нерозвинена. 

Так під час обговорення у "Просторі інтерграції" було прийнято рішення провести виїзні навчання у Рівненському районі, під час яких представників тергромад навчатимуть допомагати ветеранам. Після Рівненського району будуть опрацьовувати і інші три райони.

"Для того, щоб скорочувати шлях до отримання захисниками їхніх можливостей, ми маємо в першу чергу проводити навчання самі для себе і зрозуміти алгоритми дій - як і куди ми рухаємось", - повідомила заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська.

Директорка Департаменту соціальної політики РОДА Роза Слободенюк запропонувала у кожній громаді залучати до навчань старост, які будуть працювати з ветеранами і систематизувати цю роботу.

"Старости - це ті люди, які безпосередньо знаходяться у селі, бачать і знають, хто в них повертається з фронту. Вони розуміють, які потреби у цих людей", - каже чиновниця.

Також було обговорено питання недостатнього рівня інформування ветеранів про шляхи отримання гарантованих державою пільг та можливостей у Рівному та області. Серед шляхів вирішення даної проблеми озвучили пропозицію залучення голів ОСББ у містах.

Керівниця громадської організації "Центр інтеграції" Олена Хомич наголосила, що саме голови ОСББ стануть ключовою та оперативною ланкою інформування ветеранів - куди їм звертатися та де отримати допомогу.

"У мене, як в голови ОСББ - 400 квартир. Я особисто знаю кожного, хто ветеран, хто людина з інвалідністю. Аудиторію знають точно, цільово, поквартирно", - каже пані Хомич.

Говорили під час зустрічі і про ментальне здоров'я ветеранів. За словами Олени Гандзюк, відповідальної за цей напрямок, під час війни зросла потреба у психологічій допомозі. Втім, у тергромадах дану допомогу отримати зачасту ніде. Цю проблему запропонували вирішувати комплексним навчанням держслужбовців на місцях, які розпочнуть в кінці січня 2024 року. 

"Було прийнято рішення, що ми будемо працювати по ментальному здоров'ю з ветеранами, з відповідальними у тергромадах по цьому напрямку та з соціальними менеджерами", - зазначає пані Гандзюк.

Проблема браку точок фізичної реабілітації у тергромадах Рівненщини також була обговорена під час круглого столу. Зокрема, за словами фахівця з фізичної реабілітації РРЦ "Інваспорт" та старшого тренера національної збірної команди України з пауерліфтингу серед спортсменів з порушенням зору Миколи Колтакова,у селах та селищах Рівненщини ветерани з ампутаціями та травмами позбавлені доступного реабілітаційного фізичного навантаження.

Зокрема, після перебування та лікування у медзакладах захисники повертаються додому - в маленькі громади - та залишаються сам на сам із своїми бойовими травмами та їх наслідками.

Вирішенням проблеми є створення на базі сільських шкіл у громадах області "точок" фізичної реабілітації. Пан Колтаков запропонував долучати до цього запрошених фахівців або давати навантаження місцевим педагогам із фізичного розвитку, які могли б розробляти програми поступових фізичних занять ветеранів.

Дану пропозицію вирішили внести до обласної програми реалізації ветеранської політики.

Найближчим часом у Рівненському районі будуть проведені виїзні навчання держпрацівників тергромад - як надавати допомогу ветеранам, як допомогти психологічно адаптуватися військовим після бойових дій, як розширювати можливості фізичної реабілітації на Рівненщині та інше.

Почати підготовку фахівців у сфері роботи з ветеранами мають спочатку у Рівненському районі, а потім залучатимуть і інші три райони.

 

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також