Побічні реакції після вакцинації: що це означає і чи варто боятись?

Фото з відкритих джерел

Після щеплення проти коронавірусу деякі люди відчують певний дискомфорт. Так, може піднятись температура тіла, відчуватися слабкість, головний біль, біль в очах, нудота тощо. Причиною цього є імунна реакція організму на введення інородного агента. Про це розповів головний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов:

«Імунна реакція організму на введення інородного агента, організм мобілізується, збільшується кровоток, завдяки підвищенню температури, як відомо, частина вірусів знищується і тому в силу тривалих еволюційних процесів є отака стандартна ситуація».

Епідеміолог додав, що значна частка післяімунних реакцій має психосоматичний характер. На це теж  треба зважати і готуватись.

«Давно було помічено, що люди більш поважного віку набагато менш побічних реакцій мають. Чому? В силу того, що імунна реакція організму більш ослаблена  і старші люди легше зачасту це переносять. Але це не означає, що імунний захист організму не формується. Так само було помічено, що якщо говорити за такі реакції, то у жінок вони більш виразні. Деякі вчені пов’язують це з тим, що завдяки гормону естрогену більш виражена імунна реакція організму», - додає Роман Сафонов.

Водночас така реакція свідчить про організм зреагував, імунна відповідь сформувалась. Якщо людина не відчула аж нічого, це не означає, що імунітет не виробляється.

Читайте також: Не жартуйте з кочегарами: на Рівненщині не опалюється школа - бойкот відсторонення через вакцинацію.

Читайте також