Поради, які допоможуть обрати стиглий кавун

Обирати кавун — це те саме, що купувати кота в мішку, поки не розріжеш, не дізнаєшся, який в нього смак. Щоб зменшити ризик купити нестиглий кавун, потрібно звертати увагу на такі ознаки.

Який вигляд має стиглий кавун

Якісний плід зовні має мати свіжий, цілий, чистий вигляд. У процесі дозрівання скоринка стає більш матовою. Якщо кавун належить до смугастого сорту, то в міру дозрівання його смуги стають все більш яскравими та чіткими, що також може бути ознакою стиглості. Про стиглість кавуна свідчить і земляна пляма – місце, де кавун лежав на землі. Туди не надходить сонячне світло, а отже, там не виробляється хлорофіл, що фарбує рослини у зелений колір. Пляма має бути яскраво-жовтого кольору. Якщо вона яскрава  – виходить кавун зібраний вчасно. Земляна пляма має бути лише одна.

Як вибирати кавун за розміром 

Кавун треба вибирати не найбільший і не найдрібніший, найкраще кілограмів на 5-7. Великі кавуни можуть мати більше нітратів порівняно з маленькими. Кавуни однакової міри зрілості повинні не надто відрізнятися розмірами.

Як вибрати смачний кавун за звуком

Постукайте по кавуну. Звук має бути неглухим і недзвінким, а середнім між ними, гулким, що нагадує вібрацію. Глухий звук – кавун перестиг, надто дзвінкий – не достиг.

Як визначити стиглість кавуна по хвостику

Яким має бути хвостик?  Висохлий кавуновий хвостик – не стовідсоткова ознака смачного кавуна -  він може бути висохлим, ознака того, що кавун достиг і більше не бере з ґрунту вологу. Але треба враховувати фактор транспортування: поки кавун доїде до місця продажу, його хвостик, навіть якщо кавун зовсім зелений, теж висохне. На це піде лише 3–4 дні. А от мокрий зелений хвіст — гарантія нестиглого плода.

Хвостик проростає з так званого «ґудзика». Краї цього ґудзика мають бути сухими.

Який кавун кращий - "хлопчик" чи "дівчинка"

Кавунів ділять на "хлопчиків" і "дівчаток", і останніх вважають смачнішими, тому що вони солодші та мають менше кісточок. Як відрізнити "хлопчиків" від "дівчаток". Таким чином  - у "хлопчиків" низ опуклий, а кружечок на ньому маленький, у "дівчаток" - низ більш плаский, а кружечок широкий.

Чи потрібно стискати кавун?

Серед методів визначення стиглості кавуна популярний метод стиснення. Вважається, що стиглий кавун під час стискання має видати характерний тріск. Але такий метод непоказовий і може ввести в оману. Кавун хрумтить під час натискання всього один раз і, найімовірніше, він уже хруснув під час транспортування. Повторне натискання ні до чого не призведе.

Чи можуть бути тріщини та проколи на кавунах

На кірці гарного кавуна не допускається багато дефектів - рубців і тріщин. Якість продукту зберігається тоді, коли загальна площа зовнішніх пошкоджень не перевищує восьму частину поверхні плода. Побитості та тріщини – результат зберігання та транспортування ягоди. Не варто шукати на поверхні слідів від уколів або думати, що тріщини – результат того, що в кавун закачували нітрати. Якби в кавуні з'явився прокол від шприца, тобто рана, він би почав гнити.

Читайте також