"Працюємо майже наосліп": як водолази розміновують річки та озера Київщині

Піротехніки ДСНС у посиленому режимі проводять розмінування територій Київщини, які російські загарбники обстрілювали з артилерії. Як повідомляють у пресслужбі ДСНС України, нині триває розмінування річок та озер, якому видання "The Washington Post" присвятило матеріал. 

"Цей прилетів і не вибухнув. Якщо ви наступите на нього, він може вибухнути, а може і не вибухнути, залежно від стану детонатора. Але нещасний випадок може статися, якщо людина наступить на запал або сам детонатор", – розповів керівник групи водолазів-саперів ДСНС Роман Горяк.

Так, команда Романа Горяка спеціалізується на нерозірваних боєприпасах в озерах. Нещодавно у Гостомелі його команда водолазів завершила роботу в невеликому озері, де прочесала дно і знайшла останній із шести снарядів теперішньої війни.

"Зі сторони може здатися, що процес підводного розмінування медитативний, що в ньому є якийсь дзен. Але в цьому конкретному озері все зовсім не так. Маємо жахливу нульову видимість, неприємний запах і вкрите мушлями дно. Тут ми працюємо майже наосліп", – сказав провідний водолаз Денис Борбіт.

Досі можна знайти набагато більші бомби, ніж звичайні снаряди, розповідають працівники ДСНС. Такі нерозірвані авіаційні бомби, за словами Горяка, необхідно підняти з води за допомогою повітряної кулі, а потім доставити до безпечного місця детонації, яке знаходиться за кілометри від населених пунктів.

Читайте також